fbpx

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Започва бумът на кърлежите, най-много са ухапванията през май. Това предупреди проф. Ива Христова, директор на Центъра по заразни и паразитни болести, пред Нова тв.

Кърлежите имат известна „специализация“. Най-често този, който се сваля от хората, пренася Лаймска болест, а този, който се впива в кучетата, пренася Марсилска треска.

Хеморагичната треска пък се пренася от друг вид много топлолюбиви кърлежи. Те се срещат в топлите райони и през последните години има епидемия от такава в Турция – съвсем близо до нас. Става дума за около 1000 случая на година, които там трудно се овладяват. И при нас в най-южните, топли райони се среща – Хасково, Ямбол, Кърджали.

Много рядко ухапването води до заразяване, успокоява проф. Ива Христова. При положение, че около 20% от кърлежите имат заразеност, шансът кърлежът да предаде инфекцията е около 10%. той трябва да стои на кожата дълго време, първите няколко минути или часове това няма да стане. Това прави около 2% шанс да бъдем заразени при ухапване, важното е да не се паникьосваме. Но и да го махнем максимално бързо, за да няма врече той да предаде инфекцията, обясни проф. Христова в предаването „Събуди се“.

Свалянето става с пинсета, трябва да се хване максимално близо до кожата и да не се върти като тирбушон

С постепенно засилваща се сила да бъде дръпнат. Препоръчителното е това да стане от медицинско лице, важното е да се действа бързо. Правят го спешните кабинети на всички ДКЦ-та, но ако сме сами, например на разходка в планината, трябва да действаме. Ако обаче насекомото бъде разкъсано и хоботчето остане в кожата, рискът от предаване на инфекцията остава – това се случва именно през него.

Вече има единични случаи на заразяване с Лаймска болест този сезон. Заболяването в началния си стадий не буди никакви тревоги през симптоматика и затова лесно може да се подмине, предупреждава шефката на НЦЗПБ. Но ако се подмине, след това лечението става много трудно, а понякога – невъзможно.

„Великия имитатор“ наричат болестта именно заради трудното улавяне – при напредването й симптомите често може да бъдат объркани с друго заболяване.

Как да познаем Лаймската болест?
Най-типичното, което само по себе си вече е ясен признак, независимо от останалите проявления, е яркото зачервяване около мястото на ухапването. Дори само по него може да се постави диагнозата, без лабораторни изследвания, посочва професорката. Петното е с диаметър около 5 см и се появява след инкубационният период.

Поне 5-7, до 14 дни след ухапването няма нищо, после изведнъж на мястото се появява яркочервеното петно. Започва бързо да нараства. Не е късно, дори петното да е на седмица, две или три. Това още е на ранен стадий и болестта се лекува на 100% с антибиотик, обясни проф. Христова. Няма остатъчни явления, ако лечението започне тогава.

Няма сърбеж и парене около зачервеното място, поясни още тя.

Ако има зачервявания и сърбеж или парене в деня на ухапването, те се дължат на алергична реакция и не са признак на заразяване.

Ако човек не види петното – да речем е на гърба му или в окосмената част на главата, то не се усеща и има риск лечението да започне късно.

Високата трева поддържа влажност и това е средата за развитие на кърлежите, затова косенето и събирането на треви и клонки е изключително важно, както и пръскането.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.