Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва проверки заради предстоящия Никулден. Те зпочват от днес и ще продължат до 6 декември.

При открито нарушение размерът на санкциите варира от 1500 до 3000 лв. в зависимост от това дали е физическо или юридическо лице.

„Ако има съмнение, че рибата не е прясна, се взима проба за лабораторни изследвания, спира се съответната партида и след излизане на резултатите се предприемат съответните административно-наказателни мерки, ако има нарушения“, обясни д-р Галя Викьова, началник на отдел в от БАБХ – София.

Тя допълни, че най-честите нарушения, които са констатирали предходните години, са продажба в нерегистрирани обекти, неправилно съхранение на рибата и необявяване на това, ако е била размразена.

Д-р Викьова обясни кои са белезите, по които се разбира дали една риба е прясна.

„Първо се гледат очите на рибата – те трябва да са изпъкнали и бистри. Другият показател са хрилете. Те трябва да бъдат с розово-червен цвят. Слузта по тялото ѝ трябва да бъде бистра и да не бъде в обилно количество.

Плътно прилепналите люспи към тялото също е признак за прясната риба, също така коремчето не трябва да бъде издуто“, поясни д-р Викьова.

Тя подчерта, че има разлика между замразената и размразената риба. По думите ѝ цветът на размразената риба е малко по-сив, а хрилете са сиви към бели.

Д-р Викьова отправи съвет към потребителите да пазаруват от регламентирани места и ако има нарушения, да сигнализират навреме.

„Може да подадат сигнал на телефоните и интернет страницата на БАБХ, както и на място в Областната дирекция“, поясни тя, цитирана от „Фокус“.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК