Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Заплатите на социалните работници ще се увеличат догодина с 15%. За целта депутатите решиха да предвидят с 5 млн. лв. повече по това перо в бюджета на Министерството на труда и социалната политика докато гласуваха на второ четене проектозакона за бюджета за 2020 г. Предложението бе на депутата от БСП Дора Янкова. Такав в проекта бе записано, че разходите за персонал догодина ще бъдат 125.2 млн. лв. За бюджетната сфера като е цяло е предвидено вдигане на парите за заплати с 10%.

По думите на Янкова приетото й предложение засяга 4700 души. По думите й средната заплата за начинаещ в тази сфера е малко над минималната заплата. Янкова настоя, че е необходимо повишението на заплатите в сотзи сектор да продължи като политика.

Светлана Ангелова, заместник-председател на социалната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ обяви, че наистина заплатата на начинаещ в този сектор е близо до минималната и затова ГЕРБ ще подкрепи предложението.

Социалните работници заслужават по-високо увеличение на заплатите от 1 януари 2020 г. от предвиденото десетпроцентно увеличение в бюджетната сфера, допълни Ангелова.

Допълни, че парите ще се осигурят с вътрешно преструктуриране на бюджета на министерството.

Обяви, че решението е

реверанс към тази отговорна професия

и това ще мотивира хората да работят както досега от сърце.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова използва случая да поздрави управляващите за нещо, което рязко се случва в пленарната зала. По-рано при гласуването на общата приходна и разходна част на бюджета депутатите отхвърлиха всички предложения на БСП за увеличаване на разходите в няколко сфери. Повече по темата четете тук.

В 20 ч. депутатите приключиха работата си за деня и утре сутринта продължават с приемането на текстове от проектозакона за бюджета за 2020 г.

Междувременно без дебати мина приемането на бюджетите на няколко институции – Народното събрание(със заложени разходи от 80 млн. лв.), на Сметната палата, на президента, на Министерския съвет. Не се прие предложението на БСП да се предвидят 900 хил. лв. за ремонтни дейности на Зографския манастир.

По-голяма дискусия имаше при гледането на бюджетите на съдебната власт и на отбраната.

Депутатите отхвърлиха предложението на няколко депутати от левицата, начело с Крум Зарков, да се предвидят пари за назначаването на 500 съдебни помощници, без които съдиите изнемогват, както и 420 хил. лв. за увеличаване парите на инспектората на съдебната власт, заради вменените им задължения по Закона за защита на личните данни, за което са нужни 10 щатни бройки, по оценки на левицата.

Съдебната власт все пак получава 70 млн. лв. повече спрямо настоящия си бюджет,

обяви от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Поздравявам Висшия съдебен съвет. В преговорите с екипите на Министерството на финансите смятам, че те постигнаха един оптимален бюджет, благодарение на който се получи общо сумарно увеличение спрямо предходната година с повече от 70 млн. лв. Смятам, че това увеличение ще обезпечи работата на съдебната система включително и ще послужи за увеличение на възнагражденията вътре в съдебната система средно аритметично с около 10 %“, каза Кирилов.

Той също оцени нуждата от дебат за финансиране за назначаването на съдебни помощници, които, по думите му, могат съществено да повлияят за повишаване на качеството на магистратския труд. В същото време обаче обяви, че предложеният бюджет е достатъчен и изрази убеденост, че ВСС ще се справи „с тези показатели“.

Военнослужещият е недоплатен,

обяви при дебатите за бюджета за отбрана депутатът от БСП Таско Ерменков. Службата е подценена, ако продължаваме така, скоро ще имаме модерна купчина желязо, но няма да има кой да я управлява, обяви той.

Милен Михов, „Обединени патриоти“, репликира, че с 20% повече постъпилите от напусналите и пенсионираните. в армията, а с бюджета за отбрана за 2020 г. се осигуряват пари за назначаването на 800 нови военнослужещи, което се равнявало на два батальона. Предвидените разходи за Министерство на отбраната за 2020 г. са 1.5 млрд. лв. като те са с около 200 млн. лв. повече от тази година. Предвидени са пари за придобиването на 150 бронирани машини за пехотата и 2 нови кораба за флота.

По трансферите от бюджета на Министерство на отбраната за държавните висши училища на Военна академия „Г. С. Раковски“ се отпускат 8 млн. лв. като 3 млн. лв. са предвидени за Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“.

За последните две години включително и за следващата

бюджетът на МВР в частта разходи за „Персонал“ е нараснал с повече от 400 млн. лв.

Това каза зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов по време на дебата по бюджета на МВР за 2020 година. Посочи, че това е дало възможност да бъдат увеличени заплатите на служителите за някои длъжности, включително с близо 30 %. Това уважаеми народни представители, беше един от основните проблеми, който беше поставен на вниманието на ръководството на министерството в началото на този мандат, каза още Ципов.

МВР често е критикувано заради това, че разполага с най-големия бюджет в държавата като абсолютна стойност, а непрекъснато се изтъква липсата на достатъчно финансиране.

За противодействие на престъпността са предвидени 967.4 млн. лв., за защита на границата – 234.2 млн. лв., за защита на населението при бедствия и притовопожарна дейност – 282.7 млн. лв.