Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Заместник кметът на София по екологията Йоана Христова е подала оставка, а столичният кмет Йорданка Фандъкова я е приела, съобщи самата Фандъкова днес. Освобождаването е по личната молба на Христова, която имала желание да напусне поста още миналата година.

Според кмета на София молбата за напускане на Христова е била подадена през февруари, като в момента вървяло тримесечното предизвестие.

„Тече тримесечният срок за предизвестие. Аз я бях помолила да остане, докато успеем да се ориентираме в тази криза, да подготвим дейностите по почистване и по озеленяване. Няма никаква друга причина за нейното напускане, освен нейното лично желание. До десетина дни ще ви представя новия заместник-кмет по екологията. Имам няколко варианта, които разглеждам в момента“, каза още Фандъкова.

Името на Христова обаче бе замесено в един от последните скандали в Столична община, избухнали през април. Преди последната сесия на Столичния общински съвет на 16 април стана ясно, че зам.кметът по екологията е внесла доклад с искане да бъде одобрено ново отлагане на крайния срок на злополучния ремонт на Западния парк. Според внесения доклад това вече трябва да се случи през 2021 г., но пак без да стане ясно кога точно. Един от мотивите в искането на Христова бе, че кризата с коронавируса забавила някои доставки на материали за реконструкцията. Всъщност въпросният ремонт започна през юни 2018 г. и първоначално трябваше да завърши през юни 2019 г. Впоследствие обаче се разбра, че е сгрешен проектът на реконстрикуцията и че дейностите ще трябва да спрат за срока на препроектирането.

На последното заседание на Столичния общински съвет представителите на „Демократична България“ и независимият Борис Бонев поискаха оставката на Христова заради забавянето.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК