Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Въздухът в София е опасно мръсен за трети пореден ден, показва данните на гражданското сдружение AirBG. Според тях нивата на фини прахови частици централната градска част са два пъти, а в западните райони над два пъти по -високи от нормата, която е 50 микрограма на 1 куб. м

Гражданското сдружение мери моментните данни, а сайтът на Министерството на околната среда подава осреднени – за 24-часов период и именно за него важи нормата от 50 микрограма на 1 куб. м, отбелязват експертите на столичната община.

Средните стойности, публикувани от общината към 6.30 ч на 10 декември за датата 9 декември сочат, че четири от петте станции на Министерството на околната среда са отчели превишение на фините прахови частици – в Надежда, Хиподрума, Младост – близо два пъти, и Павлово – над 120 микрограма на куб. м.

Информацията се потвърждава и от сайта waqi.info, който събира данни от сензори в цял свят.

Заради очакваните по-високи нива на замърсяване Столичната община въвежда днес безплатни буферни паркинги за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт. Тя обяви, че има готовност, ако бъдат регистрирани над 200 мгк/куб.м среднодневни превишения на фините прахови частици, да въведе „зелен билет“.

Освен в София въздух е опасно мръсен в още няколко български града, сочат също данните на AirBG – във Варна, Видин, Стара Загора и Благоевград.

Днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е обявил жълт код за опасни мъгли в 13 области, повечето в Западна България – Видин, Монтана, Враца, София – област и град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Пред БНР тази сутрин директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов каза, че от вчера вечерта до сутринта замърсяването в София е спаднало два пъти. Метеоролозите очакват днес да започне процес на очистване,. „Надявам се утре с помощта на вятъра и лек валеж следобед, да се поизчисти малко градът“, добави той.

Като мерки от страна на общината днес на сайта sofia.bg са записани два призива към гражданите – да се ползва градския транспорт, вместо автомобил, а отопляващите се на дърва и въглища, да минат на алтернативно отопление, ако могат.

Освен това има обещания за извънредни проверки за горене на боклуци в жилища и предприятия. Вчера обаче кметът на София Йорданка Фандъкова призна, че предвидените от закона финансови санкции не вършат работа и изрази надежда, че днес депутати от ГЕРБ ще внесат предложение горенето на отпадъци да се криминализира. Тоест за такова провинение да се предвижда дори затвор.

В момента глобата за едноличните търговци или юридическите лица, които изгарят или третират незаконно неопасни отпадъци, е от 1400 до 4000 лв. Фиш за 10 до 50 лв. се връчва при маловажни случаи.

Изнесени през пролетта данни от гражданското сдружение AirBG за миналия отоплителен сезон сочат, че най-много дни със замърсяване над нормата е имало във Видин (91 дни, или 42% от сезона), Русе (73 дни), Пловдив (65) и София (41). От сдружението отчетоха също, че с 1.8 години се скъсява средно животът от мръсния въздух, докато от пушенето – с 1.6 години.

До края на годината се очаква да тръгне сайтът, на който ще могат да се видят данните за качеството на въздуха в София от монтираните от общината по европейски проект 22 контролни станции. Мониторингът за качеството на въздуха се извършва по 9 показателя, сред които въглероден диоксид, азотен диоксид, серен диоксид, озон, фини прахови частици 2.5 и 10, както и температурата, влажността и налягането.

В началото на месеца Софийският градски съд (СГС) задължи Столичната община да създаде на сайта си и на страницата си във фейсбук пряк достъп до системата за предоставяне на информация на обществеността за качеството на атмосферния въздух в София в реално време. Общината е длъжна да представя всеки месец отчет какво е било качеството на въздуха през изминалия месец, колко често улиците са били мити и в срок от 2 месеца от днес да представи план за засаждането на дървета през 2020 г. Това са само част от новите привременни мерки, които съдът наложи срещу общината, докато приключи делото за мръсния въздух, което бе заведено от граждани и неправителствената организация „Група за чист въздух“.

Ефектът върху здравето

Продължителното дишане на мръсен въздух може да се отрази и на най-здравия организъм, смятат лекарите.
Петте най-сериозни здравни риска от мръсния въздух са остри респираторни заболявания на долните дихателни пътища, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак на белия дроб, исхемична болест на сърцето и инсулт.

Специалистите коментират, че „спасение по единично“ от мръсния въздух няма и са нужни мерки на държавно ниво, за да се реагира на проблема. И все пак най-често даваните от специалистите съвети е в дните с повишено замърсяване на въздуха хората, които имат здравословни оплаквания, да остават вкъщи и да не проветряват помещенията, за да нямат досег с въздуха навън.

В дни на силно замърсяване хората с хронични белодробни заболявания задължително трябва да се обърнат към лекуващия си лекар и той при нужда да увеличи медикаментите им за овладяване на кризите, съветва проф. Коста Костов, национален консултант по пулмология и фтизиатрия и завеждащ Клиниката по белодробни заболявания на ВМА.

В масовия случай – ако трябва да се излиза по работа, на училище, на детска градина и т.н., най-добре е
да се носят маски, но трябва да се има предвид, че те имат частичен ефект и не решават проблема напълно. Най-обикновените санитарни маски се продават в аптеките за 20-30 стотинки бройката, а по-професионалните хирургически са по няколко лева.

Лекарите съветват, ако все пак се носят, маските често да се сменят – през два-три часа. Това означава, че човек трябва да носи по няколко в джоба. Маските обират големите прахови частици, но не улавят най-фините частици.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US