Цената на яйцата в България се е понижила с 18% за последната година. Това сочат последните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Според статистиката, стойността им вече е под нивата от 2024 г. и по-близка до тези от 2023 г. Потвърждение на тази тенденция идва и от Евростат, откъдето става ясно, че цената на българските яйца е с около 23% по-ниска от средната в Европейския съюз.
В навечерието на Великден, Петя Петкова – изпълнителен директор на Съюза на птицевъдите в България, призова потребителите да избират родно производство. Според нея, българските яйца са не само по-достъпни, но и с гарантирано качество.
Цените на агнешкото и разликата с вноса
Пазарната проверка показва, че килограм агнешко месо се предлага на цени между 25 и 29 лева, в зависимост от разфасовката и търговския обект. Във фермата на Ваня и Ваньо Чолакови във видинското село Градец, където се отглеждат 160 овце-майки, тази година няма да има повишение в цените.
„Няма място за сравнение между прясно закланото месо от нашата ферма и внесеното от Нова Зеландия,“ категорична е Ваня Чолакова. Тя подчертава, че животните ѝ се хранят с фуражи от собствени земи, наторявани единствено с оборски тор. „Не ползваме химия, не ползваме изкуствени торове и препарати. Стараем се да предлагаме най-доброто“, допълва тя.
Според изчисления на Радио Видин, пълната великденска трапеза за четиричленно семейство – с козунак, десетина яйца, около 2 кг агнешко и свежа салата – ще струва между 115 и 150 лева. Цената зависи основно от избраните продукти и мястото на пазаруване.
Яйчена криза не се случи, но…
Имаше опасения за евентуална криза с яйцата, но те не се оправдаха. „Не стана толкова негативно, колкото имаше страхове,“ отбеляза пред БНР Богомил Николов от асоциация „Активни потребители“.
Що се отнася до агнешкото месо от Нова Зеландия, той обясни, че вносът запълва дефицитите на вътрешния пазар. Проблемът обаче, според него, е в пренебрегването на европейските регулации. „БАБХ преди няколко дни обясни, че всичко с етикета на това агнешко е наред. Но ако отворим регламента, ясно пише, че трябва да има две дати – включително и дата на замразяване,“ коментира Николов в ефира на БНР.
„Не знам защо Агенцията по храните смята, че едната дата е достатъчна. Вносителят трябва да сложи и другата, която удобно е пропуснал“, добави той.
Още един проблем според него е, че дребните фермери не могат да продават директно от фермата. Те са длъжни да занесат месото в кланица. „Защо половината производители и потребители се превръщат в нарушители? Правилата трябва да се променят,“ категоричен е Николов. По думите му, в България често съществува двойственост: „Писаните правила са едно, а животът – друго.“

Главен редактор – Дамян Иванов
Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG
Контакти –
Имейл: [email protected]
За нас / ABOUT US