Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Чалгата ще бъде абсолютно забранена на Събора на народното творчество и животновъдството „Рожен 2019”, съобщиха организаторите.

Те бяха категорични, че подобна музика няма да звучи от сцените на събора, а освен това патрули от частна охранителна фирма, наета да пази реда на поляните на Рожен, ще следи за спазване на събраната.„Чалгата е абсолютно забранена, дори е разпоредено на патрулите да следят за спазване на забраната и в палатковите лагери, където се очаква компании да се веселят. При силна музика и нарушаване на спокойствието, де ще бъдат предупреждавани и т.н“, коментира Симеон Караколев – изпълнителен директор на Сдружение „Рожен – наследство в бъдещето“, което съвместно с общините Смолян и Чепеларе организират събитието, пише Дарик.

Над 1 500 000 лева са очакваните приходи за местния бизнес от предстоящия събор, твърдят още организаторите. Средствата щели да бъдат привлечени от хотели, къщи за гости и места за настаняване, ресторанти, заведения за обществено хранене, туристически забележителности, занаятчии и транспортни фирми в област Смолян, които са със запълнен капацитет не само в дните на събитието 19- 21 юли, но и в периода преди и след събора.

Ранните резервации за събора в хотелските бази започнаха още в края на зимния сезон, а в началото на лятото бяха изчерпани местата за настаняване в Пампорово, Чепеларе, Смолян и околностите.Роженският събор отново ще доведе до скок на летния туризъм в Родопите, какъвто бе регистриран и при предишните издания на събитието през 2015 и 2016 г. Тогава към събитието имаше невиждан интерес и то привлече общо над 650 000 посетители от страната и чужбина, които дадоха сериозен тласък на местния бизнес, категорични са организаторите.