Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Русия получи забрана да участва в международни състезания за четири години. В това число влизат Олимпийските игри в Токио 2020 и Пекин 2022. Това безпрецедентно решение бе взето от Изпълнителния комитет на Световната антидопингова агенция (WADA).

Освен това страната е лишена от възможността да приема световни първенства.На днешното си заседание в Париж УАДА потвърди поисканото наказание от специалната комисия на организацията, която направи разследване на Руската антидопингова агенция (РУСАДА). „Препоръката на комисията по съответствие бе приета единодушно“, се казва в краткото съобщение на УАДА.

Очаква се все пак всички руски спортисти, които докажат, че не са имали взаимоотношения с РУСАДА, да бъдат допуснати до участие на Игрите, но най-вероятно под неутрален флаг. Със сигурност на Олимпиадата няма да бъдат допуснати официални представители на Русия.

Сензационното становище на комисията е провокирано от фалшифициране на информацията от антидопинговата лаборатория в Москва.

Президентът на Световната антидопингова асоциация (УАДА) сър Крейг Рийди, заяви, че организацията не е имала избор, освен да наложи тежко наказание на Русия заради продължаващите допинг нарушения на страната.

„Твърде дълго руския допинг беше пречка пред чистия спорт. Грубите нарушения на руските власти и РУСАДА изискваха твърд отговор. Точно това и се случи. Нашето решение показва нашата решимост да действа твърдо с руската допингова криза“, коментира Рийди след заседанието на WADA в Лозана.

„На Русия бяха дадени множество възможности да подреди своя дом и да се върне към световното антидопингово общество за доброто на своите спортисти и на спортния интегритет. Те обаче избраха да продължат позицията си на лъжи и отричане на проблема“, допълни той.

Русия има 21 дни да обжалва наказанието пред Спортния арбитражен съд (КАС).

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.