Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Забраната за движение на пътни превозни средства в Морската градина във Варна отпада. Още повече – забранява се да се налага нова забрана за движение и съответно глоби, ако те не се спазва. Това става ясно от публикувано решение на Върховния административен съд.

До забраната се стигна след като в края на юни тази година малко дете загина на място, след като бе пометено на паркинга пред ресторант „Хоризонт“ именно в Морската градина от автомобил с чужда регистрация.

Според решението трябва да бъдат прекратени „безусловно действията на кмета на Община Варна и на служители при звено „Общинска полиция“ – Варна, изразяващи се в поставяне и държане на нови пътни знаци „В2“ и „Т17“ в началото на пътя от бул. „Княз Борис I“, при КПП „Делфинариум“, м. „Салтанат“, гр. Варна, както и действия на служители на звено „Общинска полиция“ – Варна по осъществяване на контрол за спазване на забраната за движение на МПС на територията на м. „Салтанат“.

В мотивите си Върховният административен съд сочи, че от представените по делото доказателства се установява, че е започнала процедура по одобряване на общ административен акт, а именно: промени (актуализация) в Генералния план за организация на движението на територията на Община Варна, но процедурата не е приключила и няма издаден административен акт. Следователно и извършваната контролна дейност от служителите на „Общинска полиция“ Варна във връзка с тези знаци не се основава на административен акт или закон.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.