Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Гърция глобява с 1000 евро собствениците на домашни любимци, които се отнасят нехуманно с тях. Това предвиждат законодателни промени, които са в сила в южната ни съседка от тази година. И с които туристите, планиращи да летуват в Гърция заедно с домашния си любимец, е важно да се запознаят, пише „Труд“.

Животни се допускат без ограничения само на дивите плажове. На организираните изключение се прави единствено за кучета-водачи или ако концесионерът е решил да допуска животни на ивицата, което трябва да е указано ясно с табела.

Абсолютно забранен е достъпът на кучета на плажове със сертификат „син флаг“ от Гръцкото общество за защита на природата. Изключение пак са кучетата-водачи, за които трябва да бъде представено необходимото удостоверение при проверка от властите.

Същите правила важат и за влизане на четириногите водачи в ресторанти, хотели, болници, училища, спортни съоръжения и църкви.

На плажа животното трябва да бъде задължително вързано на каишка. Причината е, че не са малко хората, които се страхуват от присъствието на кучета на плажа, включително и по здравословни и хигиенични причини.

Каишката не е задължителна, когато кучето плува в морето, но това пък е разрешено само, ако във водата няма плажуващи хора.

Стопаните трябва винаги да носят паспорта на своя питомец, който да гарантира, че животното е с поставен чип, ваксинирано и обезпаразитено. Проверки се извършват редовно, а глобата варира между 30 и 150 евро.

На плажа трябва да осигурите място със сянка за домашния си любимец, тъй като има риск от топлинен удар или слънчево изгаряне. И разбира се, трябва да му носите вода.

Ако не се грижите добре за животното, подлежите на глоба, достигаща до 1000 евро. Такава се налага например за осакатяването на животно без медицинска причина, както и за неспазването на изискването за редовен ветеринарен преглед или годишната ваксинация.

Домашният ви любимец може да ви докара финансово наказание и ако нарушава общественото спокойствие или комфорта на други почиващи хора. Глобата е 300 евро.

По време на разходката стопаните имат задължението да приберат отпадъците и изпражненията на животните, в противен случай ще бъдат глобени със 100 евро. Всеки, който разхожда куче, трябва да гарантира, че то не навлиза безконтролно в чужди имоти или в обществени зони.

Трябва да са с чип
Кучетата пътуват с европейски паспорт
Изисква се ваксина против бяс

Ако пътувате с домашен любимец в Гърция, той задължително трябва да има електронен чип, ако е на възраст над 6 месеца. Кодът на микрочипа трябва да съвпада с този, посочен в паспорта на животното.

Питомците също така трябва задължително да са ваксинирани против бяс, като ваксината трябва да бъде направена не по-рано от 21 дни и не по-късно от 1 година преди пътуването. Ако домашният любимец не е ваксиниран, глобата за собственика му е 500 евро.

Животното трябва да притежава европейски ветеринарен паспорт, който дава информация за здравния му статус. В документа трябва да са посочени също името, вида, пола, породата, датата на раждане и особености (ако има такива) на домашния любимец. В случай, че паспортът на животното не съдържа задължителната информация, собственикът ще плати глоба от 300 евро.

Допускат се домашни любимци (не надвишаващи 10 кг) в обществен автомобилен и железопътен транспорт, както и в таксита и пътнически кораби, при условие че животните са в специална транспортна клетка и са придружени от собственика.

Министерска разпоредба
Не пускат затлъстели туристи на магарета на Санторини
Разходката включва и изкачване на 568 стъпала

Проверки за експлоатацията на магарета на остров Санторини започва гръцкото министерство на туризма. Ако бъдат установени нарушения, се налагат глоби, достигащи до 30 000 евро.

През 2018 г. министерството издаде забрана туристи с тегло над 100 килограма да яздят магаретата на острова.

Решението бе взето след постъпили множество оплаквания, че животните получават изкривяване на гръбнака.

Цената за наемане на магаре е 10 евро на човек. Животните много често се претоварват, тъй като разходката за туристи е с продължителност 25-35 минути и включва и изкачване на 568 стъпала до Фира.

Посетителите на острова нямат право да яздят също така бременните или боледуващи животни. Стопаните на магаретата пък са задължени да ги хранят само с прясна храна и да ги поят с чиста вода.

Островът е прочут с хълмистия си терен. Една от атракциите за туристите са разходките с магаретата из тесните стъпаловидни улици, които са недостъпни за други транспортни средства.

Специалисти препоръчват магаретата да не носят товар, надвишаващ 20% от живото им тегло.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК