Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Един мъж може да се е оттеглил от постта си на министър-председател, но жените в Ливан не отиват никъде.

По време на протестите, довели до оставката на Саад Харири , жените бяха сред онези, които скандираха, блокираха пътища и дебатираха бъдещето на политиката на страната.

В най-видимия случай жена беше заловена на видео, като рита въоръжения бодигард на министъра на образованието Акрам Чехаеб, кадри, които взривиха социалните мрежи и станаха символ на открито неподчинение.

В сряда вечер жените излязоха на улиците на Бейрут, скандирайки: „О, патриархални сили, правата на жените не са бележка под линия“.

„Ливанските жени не се страхуват да заемат мястото си на улицата“, казва Ранд Хамуд, активист за правата на човека в Бейрут. „Не се уплашихме, когато ни нападнаха със сълзотворен газ и няма да се уплашим, когато оспорват правото ни да определяме бъдещето на Ливан. Феминисткият блок винаги е имал важна роля в гражданското общество на Ливан. „

Далеч от светлините на прожекторите жените заемат традиционните роли за революционни цели. 54-годишната Файлуса Нафр от Chouf, на около час от столицата, използва малката си кухня, за да готви за стотици гладни протестиращи.

„Протестиращите на улицата правят това, което трябва да се направи за страната ни – те работят ден и нощ, за да сбъднат мечтите ни“, каза тя. „Трябваше да направя нещо. Никой не може просто да седне и да не помогне. „

С приятелите си и съпруга си, които й помогнаха, Файлуса прекара цяла нощ миналата седмица в готвене на 200 порции муджадара, традиционно ливанско ястие. „Имам желание да помагам на другите. Никога не се чувствам уморена заради радостта, която изпитвам, когато помагам. Правя това за Ливан “, каза тя.

С помощта на сестра си, тя купи и палатки за протестиращи, окупиращи улиците в октомврийската простуда. „Утре ще занеса супа на протестиращите, може да ги сгрее и да им даде витамини“, каза тя.

Вероятно е имало бурна враждебна реакция срещу жени, участващи в политически дискурс. Някои медийни репотажи отразяват  усилията на жените, като наричат протестиращите жени „хубави лица“ сред тълпите. Привържениците на Харири започнаха кампании за спиране на жени активисти, журналисти и протестиращи да докладват за насилие, извършено от властите в целия Ливан.

Али Сибай, консултант в SMEX, неправителствена организация, която работи по въпросите на дигиталните платформи и правата на човека, заяви: „Проправителствените потребители съобщават за действията на протестиращите онлайн, за да спрат акаунтите им и да премахнат съдържание от социалните медии. Това е опасно, защото е форма на цензура на случващото се на земята. Разгледахме 30 спешни случая по време на протестите и почти 70% от тях се отнасят за жени. „

Мъжете също са обвинени, че разкриват лични данни на жените, като телефонни номера, за да насърчат тормоза.

В този климат,  мнозина се надяват, че протестите ще доведат до реформи на правна система, която според мнозина позволява  дискриминация на жените в Ливан.

„Сексуалният тормоз не е законово дефиниран и криминализиран според международните стандарти. Всички закони, които се занимават с брака, развода и попечителството, винаги са в полза на мъжете “, каза Хамуд.

„Оставката на премиера не е краят. Това е само началото на революцията на цялата несправедлива система в Ливан. „