Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Наближават майските празниците, а с това и поредицата от почивни дни.

Тази година Великден съвпада с 6 май – Гергьовден – Ден на храбростта и Българската армия, а 1 май – Ден на труда е официален почивен ден. Така от шест почивни дни само 2 май е работен и учебен ден.
Доста от кметовете по страната решиха да зарадват учениците и да обявят 2 май за неучебен ден, за да може да си починат и да се заредят с нови сили за учене.

По закон градоначалниците имат право да обявяват със заповед за неучебни до 3 дни в рамките на календарна година.

Ето къде учениците ще се наслаждават на дълга почивка:

Област Пловдив:
Кметът Костадин Димитров обяви 2 май за неучебен ден. Така почивните дни за учениците в града ще започнат от първи и ще продължат до 6 май, включително. Кметът каза пред журналисти, че така се насърчават децата да четат повече.

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев също зарадва учениците. „Радвам се, че в качеството си на кмет мога да ви направя този подарък за предстоящите Великденски празници“, написа в профила си във Фейсбук кметът.

Кметът на Първомай Николай Митков също издаде заповед, с която 2 май е неучебен ден.

Област Стара Загора:
Със заповед на кмета Живко Тодоров, 2 май ще бъде неучебен ден. „Убеден съм, че учениците ще използват ползотворно времето си за подготовка на уроците и предстоящите изпити по Национално външно оценяване и Държавни зрелостни изпити“, обяви Тодоров.

Област Плевен:
2 и 15 май ще бъдат неучебни дни за учениците в Общината. Това стана ясно от заповеди на на кмета д-р Валентин Христов.

Така възпитаниците на учебните заведения и центровете за подкрепа за личностно развитие ще бъдат във ваканция в дните от 1 до 6 май. „По този начин всяко семейство ще има възможност да планира времето си и да бъде заедно в празничните дни“, коментира д-р Христов. За неучебен ден е обявена и датата 15 май – Празника на Плевен.

Смолян:
Кметът Николай Мелемов обяви 2 май за неучебен ден за училищата в Общината.

Само Смолян от 10-те общини в областта засега въвежда неучебен ден на Велики четвъртък, уточниха от Регионалното управление на образованието.

Област Ловеч:
Кметът Страцимир Петков обяви 2 май за неучебен ден за училищата на територията на Общината.

Целта е да се избегнат затруднения за семействата при планиране на времето в дните около Великден, както и да се предотвратят събития, застрашаващи живота и сигурността при пътуването на голям брой ученици от родните им места до съответното училище и обратно за един учебен ден между празниците.

Троян:
Кметът Донка Михайлова също обяви 2 май за неучебен ден. Тя се пошегува в профила си във Фейсбук, че въпреки, че е наясно колко разочарования ще причиня на ученици и учители от това, че ще загубят един учебен ден, е решила да обяви почивния ден.

Така семействата им ще могат навреме да планират шест почивни дни около Великден, а учениците да наваксат отпочинали учебния материал.

Благоевград:
Кметът Методи Байкушев издаде заповед, с която обяви 2 май за неучебен ден на територията на областния център. Заповедта е издадена във връзка с чл. 105, ал. 3 от Закона за предучилищното и училищното образование.

Област Хасково:
И учениците в Хасково и Димитровград ще се наслаждават на дълга почивка. Кметовете Иво Димов и Станислав Дечев обявиха 2 май май за неучен ден.

„Убеден съм, че децата и учителите имат нужда от зареждаща почивка преди тежките държавни зрелостни изпити и външно оценяване през май и юни“, написа Дечев.

Русе:
Кметът Пенчо Милков издаде заповед, с която 2 май е обявен за неучебен ден за всички училища на територията на Общината.

Решението е във връзка с предстоящото отбелязване на Великденските празници и честването на Празника на града – 6 май и след уведомяване на Регионално управление на образованието.

София:
Кметът Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден. “Обявявам датата 2 май 2024 г. за неучебен ден за училищата на територията на Столична община под надслов – Ден да опознаем София”, пише в заповедта на кмета.

По-рано в социалните мрежи се появиха публикации на родители с призив Терзиев. Те настояваха този ден да бъде обявен за неучебен, защото много от тях са си пуснали отпуск и ще пътуват с децата си.

Област Видин:
Кметът на Белоградчик Боян Минков също обяви неучебен ден за учениците на 2 май.

Област Бургас:
Кметът на Поморие Иван Алексиев издаде заповед, с която обяви 2 май а неучебен ден във всички училища на територията на Общината.

Няма да има нужда да бъдат извинявани и отсъствията на децата в предучилищните групи в детските градини.

Припомняме, че следващата порция от майски празници е в край на месеца. 24 май – петък – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост и е официален почивен ден. Тук ще се получат 3 почивни дни заради уикенда.