Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Трябва да знаем, че антигените, обвивката около червените кръвни телца, които помагат на тялото да разпознае кои кръвни клетки са нашите, са това, което различава кръвните групи една от друга. В такъв смисъл, ако пациент от кръвна група B получи кръв от човек с кръвна група AB, антителата му ще отхвърлят чуждата кръвна група. Това обаче е опасно, защото има риск от съсирване на кръвта, което е животозастрашаващо състояние.

Има два основни вида антигени, които обгръщат кръвните клетки. Тези антигени наричаме A и B

Ако вашата кръвна група е AB, това означава, че тя има и от двата антигена. Ако обаче сте кръвна група 0, значи ви липсват и двата антигена, затова антителата на пациенти с кръвна група 0 могат да атакуват тези антигени, ако приемат кръвта, която има. Това е и причината хора с кръвна група 0 да приемат кръв само от същата кръвна група.

Кръвна група А е най-старата кръвна група, а всички други видове са създадени в резултат на еволюцията, която са била нужна на човек, за да оцелее, т.е. да може да се бори с някои болести. Тази еволюция можем да наречем „мутация“. Смята се, че преди 5 млн. години е възникнала кръвна група 0, а след това и всички останали.

Учените смятат, че именно тези мутирали кръвни групи са оцелели, защото са били най-устойчиви срещу заболяванията. След време се установило, че клетките, заразени с малария не се свързват с група B и 0. Това значи, че тези хора с били по-устойчиви на малария от лица, които били с първоизточника на всички кръвни групи – А.

Според някои лекари и учени това е една от теориите, които поставя кръвна група А в позиция на най-слабата кръвна група.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК