Не бъдете безразлични! Споделете новината:

В резултат от работата и взаимодействието на българските служби по-рано днес се разкри информация за група лица, която събира и предоставя на чужда държава класифицирана информация. Резидент на шпионската група е бившият ръководен кадър в служба „Военно разузнаване“ Иван Илиев.

Той е завършил военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва към ГРУ. Впоследствие Илиев става и преподавател по дисциплини с оперативна насоченост в служба „Военно разузнаване“.

Неговата основна задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа. За тази цел той е вербувал лица, които във връзка със служебните си задължения са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС.В групата е участвала и неговата съпруга, която има руско и българско гражданство. Същата се е ползвала с доверие на руските дипломати, акредитирани у нас. Играла е ролята на посредник между Резидента и служител на посолството на Руската федерация, като е предавала информация и парични средства.

Документирани са разговори между нея и Резидента, както и нейни посещения в посолството на Руската федерация в София. За първи път в новата ни история е разкрита такава група за шпионаж. Другите участници в групата са били изключително подготвени: военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности. Тяхната роля е била да събират и да предоставят нерегламентирано на Резидента класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, като са имали разрешение за достъп до нея, съобщава Зона нюз бг.

Част от вербуваните лица са били обучавани от Резидента с оперативно майсторство. Първият участник в групата е ръководен кадър от системата на Министерство на отбраната. Неговите основни задължения са били планиране и бюджет на ведомството. Вторият участник е действащ служител във „Военно разузнаване“. Професионалните му задължения са свързани с изготвянето на информация по линия на противодействие на хибридните заплахи и рискове, включително от Русия. Третият участник също е действащ служител на „Военно разузнаване“, който във военната си кариера неколкократно е бил изпращан на мисии в състава на българските военни контингенти зад граница. Четвъртият участник е вече бивш служител на „Военно разузнаване“, като е бил командирован зад граница като секретар, военно аташе и аташе по отбраната.

Към настоящия момент той е директор на Регистратура на класифицирана информация към Народното събрание. Резидентът е провеждал регулярно конспиративни срещи с участниците в групата по време на вечери в ресторанти, спортни тренировки, на обществени места или в личния му автомобил. Срещите се провеждали всеки месец на предварително уговорени дата, час и място, като се уговаряли и резервни дати и места. Единият от общо шестимата задържани е опитал да избяга, но е бил заловен в близост до сградата на посолството на Руската федерация у нас, в която по всяка вероятност е имал намерение да се укрие.