Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Черешова задушница (Спасовска задушница, Душница, пловдив. Банско одуше) е съботният ден пред Петдесетница, втората Задушница за годината. Тази година тя ще бъде на 22 юни.

Той е ден в памет на всички починали православни християни и наричан още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

След Възнесението на Господ входът на царството небесно – раят, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра. На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота. На задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите.

В източното православие в една календарна година има 4 задушници – преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден. На тези поминални дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“.

Има поверие, че именно на този ден душите на мъртвите се спускат от небето и се нареждат около трапезата, за да могат да си вземат от храната, която е оставена там. Затова и на Черешова задушница винаги се оставя едно място около трапезата. Първата хапка не се изяжда, а се оставя на земята. Първата глътка вино не се отпива, а се излива на земята с думите „За Бог да прости“. Има райони в страната, в които съседите разменят помежду си брашно и сол.

Това се прави, за да могат греховете на покойника да се опростят. Кога не се ходи на Черешова Задушница Има още една традиция, свързана с Черешова задушница. Когато домакинята приготвя жито, кокошките в двора трябва да са първите, които да опитат от това жито. Смята се, че именно по този начин може да се предотврати смърт в семейството. Когато се отива към гробището, е добре вратите и прозорците на дома да се оставят леко открехнати.

По пътя трябва да се спазва мълчание, за да не се смущават мъртвите. На Черешова задушница е прието да се раздават череши, жито, домашно приготвена питка и всякакви други сладки и соленки, които покойниците са обичали да похапват преживе.