Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Европа все повече затяга правилата около пътната безопасност, особено по отношение на оборудването в автомобилите. Още един нов аксесоар ще стане задължителен от 7 юли 2024 г.

От тази дата новите модели задължително трябва да разполагат с камера за наблюдение на водача, която трябва да засича моменти на невнимание или сънливост, пише „24 часа“.

Този краен срок от 7 юли 2024 г. се отнася за всички новоодобрени превозни средства, тоест нови модели, които ще пристигнат на пазара. Тези, които вече се продават, все още не трябва да променят своето оборудване, защото има гратисен период до юли 2026 г.

Тази мярка е интегрирана в регулаторната рамка, наречена GSR2 (Общ регламент за безопасност 2). Директивата предвижда шофьорите, които отместват поглед от пътя за повече от 6 секунди между 20 и 50 км/ч, да бъдат предупреждавани със звукови сигнали. Над 50 км/ч продължителността пада до 3,5 секунди.
Тези устройства следят главно лицето и го „измерват“ в различни точки: позицията на главата, нейната ориентация и особено очите, като скоростта на затваряне на клепачите или мигане.

Новата технологична джаджа ще се отрази на цената на новите автомобили, които още поскъпнат още. Към момента няма официална оценка на допълнителните разходи, но сигурност цената ще бъде поета от клиентите. Сумата може да набъбне и повече, защото производителите вероятно ще се изкушат да добавят устройство, което контролира силата на звука или яркостта на екраните, когато се стигне до предупреждение на шофьора, смятат от френския производител на оборудване Forvia.

Според специалистите новата задължителна камера, дебнеща шофьора, ще натовари цената на автомобилите средно между 300 и 500 евро.