Не бъдете безразлични! Споделете новината:

„Токът у нас ще поскъпне двойно след Нова година“, каза енергийният експерт Явор Куюмджиев в ефира на Евроком. Коуюмджиев обясни, че през последните години в България попадат хора без компетенции, които изпълняват чужди интереси. По думите му плавното преминаване от ТЕЦ-овете към друг вид енергия не се случва и това е причина и за протести и за предстоящото поскъпване на тока, каза още той.

„Имам чувството, че се намираме в пиеса на Бекет. В някаква история на абсурда“, заяви той.

Куюмджиев беше категоричен, че ако ги няма електрическите централи ние няма да имаме с какво да си светим в домовете. Експертът обясни, че можем да отложим затварянето с 15 години и през това време да работим в посока на изграждане на нови ядрени мощности.

„Ако затворим ТЕЦ-овете всичко ще се разпадне“, заяви енергийният експерт.

Куюмджиев заяви, че затварянето на централите се случва заради глупост или алчност. „Няма логика от затварянето на централите. Никой няма да спечели. Целият регион на Югоизточна Европа се крепи на България“, обясни той.

Експертът коментира и темата за либерализацията на пазара на тока. Според него държавата се опитва да финтира гражданите. Той обясни, че отлагането на либерализацията за физически лица не означава отлагане за ЕРП-тата.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК