Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Френският президент Еманюел Макрон понесе удар на произведения вчера втори тур на парламентарните избори. Коалицията на Макрон „Заедно!“ загуби своето мнозинство в Националното събрание и държавният глава, преизбран едва през април, навлиза в непознати води, отбелязва Франс прес, предаде БТА.

Лявото обединение, предвождано от Жан-Люк Меланшон ще бъде водещата опозиционна сила в долната камара на френския парламент. Изборите бяха белязани още от пробив на крайнодесния Национален сбор на Марин Льо Пен, който ще се сдобие със своя група в Националното събрание. Консервативната партия „Републиканците“ загуби статута си на основна опозиционна сила, но въпреки това може да осигури мнозинство на Макрон със своите 61 депутати и е смятана за негов коалиционен партньор. „Републиканците“ ще останат в опозиция, заяви обаче снощи партийният лидер Кристиан Жакоб.

Друг вариант пред френския президент е да управлява с правителство на малцинството, което ще трябва да търси подкрепа в долната камара на парламента при гласуването на всеки внесен от него законопроект, отбелязва Ройтерс. Според наблюдатели, цитирани от Франс прес, Франция, която не е свикнала на парламентарни компромиси, може да изпадне в хронична политическа нестабилност.

„Скок в неизвестното“, гласи водещото заглавие на водещия френски консервативен всекидневник „Фигаро“. Центристкият вестник „Монд“ пише, че френският президент е понесъл „сериозен политически неуспех“. „Макрон под обсада в (Националното) събрание“, извежда в заглавие лявото издание „Либерасион“. Според преброяване на АФП, обхващащо всички подадени бюлетини, на коалицията „Заедно!“ не ѝ достигат около 40 места за абсолютно мнозинство от 289 места в 577-членното Национално събрание. Това е най-малкото относително мнозинство в историята на Петата република, основана през 1958 г.

Резултатите поставят под въпрос възможността на Макрон да управлява ефективно и да прокара своята политическа програма, особено реформата на пенсионната система. Лидерът на Новия екологичен и социален народен съюз Жан-Люк Меланшон не успя да постигне победата, на която се надяваше, и да „съжителства“ като премиер с президента центрист, отбелязва АФП. Лявата коалиция обаче все пак си осигури 137 места и попречи на центристите на държавния глава да спечелят абсолютно мнозинство.

„Това е преди всичко изборен провал за Макрон“, каза лаконично Меланшон снощи. Националният сбор се нуждаеше от най-малко 15 депутати, за да може да формира своя група в Националното събрание. Вместо това партията на Марин Льо Пен, която достигна до балотаж на президентските избори през април, спечели цели 89 места. Избирателната активност бе още по-ниска, отколкото на първия тур на 12 юни, спадайки до около 46 процента – второто си най-ниско равнище в историята. Тя все пак надмина историческото „дъно“ от над 42 процента, регистрирано през 2017 г.

Няколко министри от новото френско правителство, формирано от президента едва миналия месец, и други политически фигури, близки до Макрон, загубиха в своите едномандатни избирателни райони, посочва АФП. По неписано правило те ще трябва да подадат оставка. Бившите министри Жан-Мишел Бланкер и Еманюел Варгон бяха елиминирани още на първия тур. Вчера към тях се присъединиха председателят на Националното събрание Ришар Феран, трима представители на правителството – министърките на екологичния преход и на здравеопазването, Амели дьо Моншален и Брижит Бургиньон, както и Жустин Бенен, която е държавен секретар по морските въпроси. Елиминирани бяха също бившите министри Кристоф Кастанер и Роксана Марасиняну.