Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Европейската комисия предложи днес за пръв път да бъде задействана директивата за временна закрила, за да се даде сигурност на бежанците от Украйна. Комисията уточнява, че от началото на войната Украйна са напуснали над 650 хиляди бежанци.

Очаква се Съветът на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи да обсъди днешното предложение на ЕК. Ако то бъде одобрено, бежанците ще получат право на временен престой, както и достъп до трудовия пазар и системите на образование, здравеопазване и социални грижи. Предвижда се тези права да бъдат предоставени и на мигрантите, пристигнали законно в Украйна преди военните действия.

Комисията предлага бежанците да бъдат допускани по-лесно през границите на ЕС. Предвижда се облекченията да действат една година и може да бъдат удължени още два пъти с по шест месеца. По всяко време ЕК може да предложи прекратяване на временните мерки.

По-рано от комисията бе отбелязано, че повечето украинци притежават биометрични паспорти, както и че украинските граждани имат право на безусловен престой в ЕС в срок до 90 дни. Тези условия облекчават пристигането им в ЕС и предотвратяват възможността европейските системи да бъдат внезапно залети с огромен брой молби за убежище.