Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Това съобщи говорителят на Комисията Кристиан Виганд
Европейската комисия предлага удължаване срока на действие на COVID сертификатите в ЕС с една година – до 30 юни 2023 г. Това съобщи говорителят Кристиан Виганд на брифинг в Брюксел.

„Трябва да сме подготвени за увеличаване на заболеваемостта през втората половина на тази година или за появата на нови варианти на коронавируса. Идеята е хората да използват дигиталните си сертификати при пътувания до страните в ЕС, които налагат ограничителни мерки“, съобщават от ЕК.

Виганд посочи, че предложението може да влезе в сила, ако до 30 юни бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

В съобщението от Брюксел се отбелязва още, че решенията за това как да се използват сертификатите на национално ниво остават в ръцете на местните власти. Европейското законодателство нито изисква, нито забранява прилагането на документите по национални правила.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК