Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Инвестирането в недвижима собственост се оказа устойчива инвестиция във времето. Това каза за предаването „България, Европа и светът на фокус“ на Радио „Фокус“ имотният експерт Иван Горанов.

„2024 година показа, че тенденцията от 2023-та се запазва и пазарът на жилища се движи в една възходяща и добра посока. Много хора предричаха, че ще има спад на цените, ще има застой на пазара – това не се случва. 2024 година се характеризира в първото тримесечие с покупка на зелено. В момента голяма част от това, което се предлага на пазара, са предимно на такива жилища, които са в процес на строителство.

Затова и понякога когато се прави анализ и се вадят едни статистики за сделките с недвижими имоти, те са неточни, защото няма регистър на предварителните договори. Имам предвид, че когато купувате в момента на зелено апартамент, няма къде да бъде регистриран този договор, и фактически все едно сделката не е финализирана, не е завършена, и Агенция по вписванията на го отразява.

Така че някой път, когато се прави анализ, много често анализаторите или обикновено банкери, или пък хора от други области, пропускат тази така важна линия и казват, че има намаление на броня на сделките с имоти“, обясни експертът.

По думите му все повече хора са ориентирани и знаят точно какво искат и какво да очакват, когато са готови да платят определена цена за конкретно жилище.