Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Село Бойково, разположено в Централните Родопи, е едно от най-прекрасните места за живеене в региона. Заедно с това, въздухът в този район се класира сред най-чистите в Европа.

Селото се намира на най-северните склонове на Чернатица, само на 27 километра от град Пловдив. В него има 520 къщи и 900 вили. Кметът на Бойково, Иван Пачеджиев, споделя, че това е място, където се живее изключително добре.

„Имаме си проблеми, както и всяко друго място, но това е прекрасно село, където хората са щастливи да живеят. Местните не напускат селото. Постоянно в Бойково живеят около 100-150 души, но през летните месеци броят им нараства до 2000. Селото е популярно курортно селище и се развива като такова от 1906 година. То е предпочитано място за живеене от любителите на високопланинските райони“, споделя кметът.

Той също така похвали наличието на два магазина, работещ ресторант и подменени ВиК тръби в селото. През летния сезон Бойково се превръща в място, за което се говори.

„Зимата понякога може да предизвика леки затруднения, но ако разполагате с високопроходим автомобил, това не е проблем“, допълва кметът.

Климатът в Бойково е умерен, а през зимата обикновено има снеговалежи. Разположението на селото го предпазва от силните и студени ветрове.

Селото не само предлага уникална природа и чист въздух, но също така разполага и със значително археологическо богатство. Заедно със землището на Бойково са разположени 13 параклиса, които са свидетелство за дългата история на селището.

В близост до селото се намират крепостта „Калето“, крепостните стени „Свети Дух“ и крепостта на богомилите „Свети Врач“. Изключително интересен археологически обект е светилището „Линът“, което се намира на около 1350 метра надморска височина. Това място се смята за винарна от времето на бог Дионисий, превърната по-късно в светилище за жертвоприношения.