Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Един турист е загинал и 5-ма са пострадали в района на пътеката Кабела и местността Жълтец под връх Ботев. От свои източници „24 часа“ научи, че загиналият е паднал в местността Жълтец.

При падането негов спътник се е отървал по-леко. От туристическата пътека Кабела са се подхлъзнали трима туристи, предава 24 часа. Основната причина за инцидентите е твърдият сняг – фирн, който е само по високото.

„Хората подценяват топлото време в планината, което е подвеждащо – духа южен вятър“, каза дългогодишен планински спасител.

При подхлъзването си туристите са падали по заледената стръмнина няколкостотин метра. Спасители казаха, че нищо не е можело да ги спре. И оцелелите са извадили страхотен късмет. Само наличието на пикел е можело да забави стремглавото летене, но туристите не са разполагали с такова алпийско оборудване.

В момента на терен са над 30 спасители от отрядите в Троян, Ловеч и Сопот. Те помагат за свалянето на пострадалите туристи от планинското било – един от тях е в особено тежко състояние. През днешния ден е имало още един инцидент в същия район. Причината – неподходяща екипировка за зимната планина.