През последните дни рибната борса в Бургас се напълни с прясна морска риба, а цените привлякоха вниманието на местните жители. Пресният сафрид се продава по 6 лева за килограм. Макар екземплярите да не са много едри, те са идеални за пържене, а фактът, че са прясно уловени, ги прави предпочитана покупка.
Освен сафрида, чернокопът също се предлага в големи количества, като цената му е намалена от 12 на 7-10 лева за килограм. Леферът обаче е значително по-скъп – цената му достига 16 лева за килограм. Паламудът, който се радва на голямо търсене, струва 12 лева за килограм, а веяният паламуд е поскъпнал от 15 на 17 лева за килограм.
Консервиране на риба
С настъпването на зимата бургазлии се заемат с приготвянето на домашни рибни консерви. Особено популярни са соленият чернокоп и осоленият паламуд, но специалитетът „лакерда“ остава несравним деликатес.
Приготвянето на лакерда изисква търпение и прецизност. Паламудът първо се почиства и накисва за няколко часа в студена вода. След това се нарежда в съд със саламура, където остава за 3-5 дни. След изцеждане и изсушаване, рибата се реже на шайби и се подрежда в буркани, овкусени със зърна бахар, черен пипер и дафинов лист. За да се съхрани дълго, парчетата се заливат с олио. След още 5-6 дни в хладилника лакердата е готова за консумация.
Кулинарен фестивал в Бургас
На 7 декември, ден след Никулден, в Етнографския музей в Бургас ще се проведе кулинарен фестивал, посветен на морските и странджанските ястия.
Ахтопол ще представи лакерда, плакия от паламуд и хайвер, докато Синеморец ще изненада гостите с рибена крем-супа. Бургас ще заложи на традиционната рибена чорба по моряшки и чироз.
Събитието обещава да обедини традициите и вкусовете на региона, предлагайки разнообразие от рибни специалитети.
Главен редактор – Дамян Иванов
Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG
Контакти –
Имейл: [email protected]
За нас / ABOUT US