Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Ако мислите да се забавлявате това лято, но за малко пари, може да имате късмет, защото ви предлагаме престой на място, считано за най-евтиното. Там бирата е струва едно евро, а храната 10 евро. Време е да, прочетете и разберете за тази евтината страна, която се препоръчва по празници.

Почивки на почивка, малко пари в евтината страна, която се препоръчва за празници
Това е една от най-непознатите дестинации в Европа, но през 2024 г. тя ще се превърне в едно от любимите места за туристи, особено тези, които търсят евтина дестинация.

Албания се откроява с невероятната си природна красота. Това е така, защото става въпрос за държава, чиито градове в Европа са с най-ниски наеми. Малката държава също се откроява с уникалната си култура, история и плажовете, които могат да се конкурират с най-красивите плажове в света.

Албания е част от мечтани места за пътуване през лятото и днес е достъпна и атрактивна туристическа дестинация. Ако искате да се насладите на евтина почивка, без да нарушавате качеството на изживяването. Трябва да се отбележи, че в Тирана, столицата на Албания, цените обикновено са по-високи в сравнение с други региони на страната, каквато е живописната Албанска Ривиера.

Бирата е само едно евро, а храната струва 10
Но най-много се откроява фактът, че като европейска държава с нисък туристически приток, цените остават на нива, които всяка европейска среда може да счита за евтини. Например местната бира тук струва 1 евро, а менютата варират около 12 евро.

Когато става въпрос за настаняване, стаите в местна къща струват между 10 и 20 евро на вечер. Хотелите също са много достъпни, като опциите започват от 25 евро на вечер. По отношение на храната цената на основно ястие в местен ресторант обикновено е между 5 и 10 евро, докато бира в бар може да бъде между 1 и 2 евро.

Забележителности в Албания – евтината страна на Източна Европа
Албания, макар и малка държава, има история, стара колкото на много други държави в тази част на света.
За посещение ви предлагаме да се насочите към столицата Тирана до гръцкия град Аполония в Илирия. Тук се намира археологически обект близо до Желязо, вторият по население град в Албания. Затова нека направим виртуална обиколка на най-важните места, които си струва да посетите в Албания:

Тирана е анклав, който е напоен с история
Можете да разгледате миналото му, чрез завладяващи музеи, като Къщата на листата, Bunk’Art 2 или разширената зала, която подробно описва терора на комунистическия режим в Националния исторически музей.

Термални извори Банджат и Бенджес
Да се насладите на релаксираща вана в горещите извори на Banjat e Benjes, с изглед към планината е едно от най-добрите изживявания, които може да имате в Албания.

Тези термални бани са разположени в Национален парк Hotova Fir. В допълнение към плуването, посещението включва и османския мост Кадиут, добре запазен средновековен мост, който пресича тюркоазените води на река Лангарика и придава чар на околностите.

Берат, ЮНЕСКО за световно наследство
Берат, разположен на по-малко от два часа от столицата на Албания е известна туристическа дестинация, призната от ЮНЕСКО за обект на световното наследство. С история от над 2000 години този град е културен тигел, в който може да се възприеме отпечатъкът, оставен от различни цивилизации.

Въпреки че му липсват конкретни големи паметници, Берат се представя като голям музей на открито, бързо завладявайки тези, които го посещават с чара и богато историческо наследство.

Gjirokaster, по прякор „каменен град”
Gjirokaster, също е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Той се откроява с очарователната си традиционна османска архитектура и е известен като „каменен град”. Счита се за един от най-добрите примери за тази архитектура в Албания. Със своята история и уникалност, Gjirokaster привлича посетителите със своята уникална същност и богатото си културно наследство.

Круе, родното място на националния герой Скандербег
Круе, разположен на 30 километра от Тирана е основен град за посещение в Албания. Известен като родното място на националния герой Скандербег, той очарова със своя замък, който предлага панорамна гледка към историческия център. Освен това той има различни интересни места, като камбанарията, Долма Теке и Музеят на Скандербег.

В заключение
Албания е евтината страна, която се препоръчва по празници. Тя има възхитително природно богатство, което се конкурира със съседните страни, а Албанската Ривиера ясно демонстрира това. Този участък от бреговата ивица от над 100 километра и предлага колекция от плажове със завладяваща и забележителна красота. И така, помислете над това да посетите тази държава за тазгодишния летен сезон и да се насладите на ниски цени и много места за посещение.