Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Разследването е за злоупотреба с европейски пари, в общината нямат нови улици 4 г. след подписването на договора и авансово преведени над 3 млн. лв.

Полицаи са обискирали общината в Бойчиновци и частни фирми по разследване на Европейската прокуратура за проект на стойност над 5 млн. лв. за пътищата в региона. Търсят се доказателства за злоупотреби с европейски пари, отпуснати по Програмата за развитие на селските райони. 3 милиона вече са усвоени авансово, с тях е започнат ремонт, но пътищата в общината са в отчайващо състояние, за което има жалби до различни институции. По договор проектът е трябвало да бъде завършен до март 2023 г.

Полицаите са иззели множество документи и са разпитани свидетели.

Договорът на община Бойчиновци с Държавен фонд “Земеделие” за 2,6 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони е от 9 юли 2019 г. По-късно е избран изпълнител – консорциумът “Пътища Бойчиновци 2019”, който включва две софийски фирми. Това са “Инфракънстракшън” и “Трейс БГ”. Те не са приключили работата в срок, а договорът е удължаван няколко пъти. “Към днешна дата няма данни договорените дейности да са изпълнени, нито проектът да е приключен”, посочват от Европейската прокуратура.

Местни жители и преди са сигнализирали Държавен фонд “Земеделие” заради окаяното състояние на улиците и недовършените строителни работи. Години наред там има опасни шахти, които не са обезопасени, а местните от Бойчиновци и три села в общината газят в кал и строителни отпадъци. Експертите са установили нарушения още преди година. Строителният надзор е давал предписания на общината да оправи проблема, но нищо не е изпълнено. Доклад на Държавната финансова инспекция посочва, че удължаването на срока на договора с консорциума е сключвано в нарушение на Закона за обществените поръчки.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК