Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и посланик на библиотеките в Европейския парламент Емил Радев направи ново дарение от книги за Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна.

Инициативата, която през годините се утвърди като традиция, е жест на подкрепа за обновяването на библиотечния фонд и израз на внимание към екипа на варненската библиотека по повод Деня на народните будители. „1 ноември съвпадна с предизборната кампания и предпочетох да не натоварваме празника с политическо звучене. Днес съм тук, за да засвидетелствам отново своето уважение към труда на съвременните будители, които работят в библиотеките”, коментира Емил Радев и пожела на екипа на РБ „Пенчо Славейков” сградата на библиотеката, която предстои да се реализира, да се превърне в нова емблема на града ни. „Работите с жар и устрем и заслужавате модерна среда, отговаряща на съвременните тенденции и развитието на технологиите”, допълни Радев.

„В лицето на Емил Радев библиотеките имат своя най-отговорен посланик в ЕП”, коментира на свой ред народният представител от Парламентарната група на ГЕРБ и дългогодишен директор на варненската библиотека Емилия Милкова. Тя информира, че тази година конкурсът за обновяване на библиотечните фондове, който обяви Министерството на културата, е с увеличено финансиране – 2 млн. лв. „Надяваме се, че в държавния бюджет за следващата година ще бъде заложена същата сума, а защо не и по-висока”, изтъкна Милкова.

Директорът на РБ „Пенчо Славейков” Радка Калчева благодари за подкрепата на Емил Радев, който за седми път прави дарение от книги за библиотечния фонд във Варна. „Доказали сте във времето, че сте истински приятел на библиотеките”, посочи тя, приемайки подаръка от нови издания. Голяма част от дарените книги са нова художествена литература от съвременни български автори, които са сред най-търсените от читателите, стана ясно по време на срещата.

Екипът на библиотеката запозна евродепутата и народния представител със своята изложба, посветена на Деня на народните будители и на любопитни исторически факти за присъствието на българските писатели в българското училище.

Обсъдена бе идеята за провеждането на нов съвместен конкурс, насочен към младите таланти на Варна, като евродепутатът се ангажира да покани победителите в Брюксел, където да се запознаят отблизо с работата на Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.