Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Симптомите на коронавируса са практически неразличими от симптомите на грипа. Това заяви пред БНТ директорът на детското отделение в Инфекциозна болница доцент доктор Атанас Мангъров.

По негови думи, ако някой бъде заподозрян, че има коронавирус, това ще е по епидемиологични данни – ако е бил някъде, където би могъл да има контакт със заразен.

Според него опитът от миналите епидемии показва, че вкарването на такива хора в болница не е добър вариант. Причината е, че там се създават по-големи условия да контактуват с хората и заразата да се разпространи по-широко.

Д-р Мангъров обясни, че в такава ситуация трябва да се спазват всички мерки, за да не се заразят хората, които лекуват евентуалните заболели – маски, ръкавици.

По негови думи става въпрос за животозастрашаваща инфекция, която има много големи възможности за заразяване. Той предупреди, че инфекцията се предава по всички възможни пътища, след като се е разпространила толкова бързо.

Той не очаква лечение за това заболяване в обозримо бъдеще. Именно по тази причина усилията били насочени към изолирането на вируса, за да ограничи разпространението на епидемията. Това обаче е изключително трудно.

По негови думи при настоящата епидемия смъртността е между 3 и 4%, което било доста по-малко от случая през 2002-2003 г., когато смъртността е достигнала 10%, или през 2012 г. при средноизточния респираторен синдром с 35% смъртност.

Запитан дали може вирусът да се пренася с пощенски пратки д-р Мангъров обясни, че тези вируси са неустойчиви в околната среда, трябва да има директен контакт.

Той успокои хората, че за да имат подозрения за коронавирус, трябва да са имали личен контакт с другия край на света.

Относно грипа, който в момента върлува у нас, доцентът посочи, че той засяга основно децата от 1-2-годишна възраст до училищна възраст и протича с висока температура и дразнеща суха кашлица.

Д-р Мангъров посъветва хората да си останат вкъщи, когато почувстват симптомите на грипа.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US