fbpx

ДПС за първи път ще има свой кандидат за президент

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

ДПС за първи път ще има свой кандидат за президент. Това стана ясно след регистрацията на партията в ЦИК.

„Подадохме документи за регистрация и за двата вида избори – и за изборите за президент и вицепрезидент, и за народни представители“, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който заедно с членове на ръководството депозира папките на ДПС в избирателната комисия.

Досега движението винаги е подкрепяло кандидат-президенти, издигани от партии или от инициативни комитети. Така през 2016 г. Движението за права и свободи подкрепи инициативен комитет, застанал зад Пламен Орешарски и Данаил Папазов, но на втори тур даде подкрепата си за Румен Радев. Сега за първи път партията ще има официално своя кандидат-президентска двойка и официално се регистрира за президентска кампания, припомня Дир.бг.

Карадайъ не издаде името на техния избраник за кандидат-президент, но посочи, че по-късно днес на свое онлайн заседание това ще се обсъжда от Централния съвет на партията. „Ще приемем критерии и процедури за номинации, в зависимост от номинациите, ще регистрираме и кандидатите ни за народни представители, и кандидатите ни за президент и вицепрезидент“, каза лидерът на ДПС.

Движението отдавна даде да се разбере, че няма да подкрепи Румен Радев за втори мандат, защото го обвинява за разединението на нацията и за нарушение на гражданските права на активисти на ДПС от МВР по време на отминалия парламентарен вот.

„Трябва да изберем президент, обединител на нацията, който може да обединява нацията, а не президент, който разединява“, добави Карадайъ.

По думите му президентът трябва да бъде полето за консенсус между политическите сили, а не този, който ги противопоставя, включително вътре в НС, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *