Не бъдете безразлични! Споделете новината:

До две седмици ще започне изкупуването на зърното, предвидено за държавния резерв, с което да се гарантира запазване на цената на хляба. Това обяви в Бургас министърът на земеделието Иван Иванов след среща с бранша в региона, предаде БНР.

„Целта на правителството и в частност на министерството на земеделието е да не се увеличава цената на хляба. За това е и тази интервенция, която правим с изкупуването на хлебна пшеница, която да обезпечи държавния резерв, именно по този считаме, че ще гарантираме нормална цена ма хляба, която е в момента“, каза Иванов.

95% от продукцията на зърнопроизводителите вече е при търговците. Затова държавата ще го изкупи директно от тях. Уговорената цена е 570 лева на тон. Ще се плаща и допълнително на търговците, за да може продукцията да остане на склад в техните бази. Според зърнопроизводителите, пшеница има достатъчно и няма повод за притеснение.

„Предложихме на министъра вместо да се харчат сега пари да се купува зърно, което е с висока цена, да интервират, да могат да купят, когато започне жътвата. Тогава цената винаги, всяка година, е доста по-ниска. Но зърно има много в България в момента, а засега посевите добре се развиват и може би ще има зърно повече от миналата година“, обясни Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Бургаска област.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.