Доц. Петър Атанасов: Има втори пик на заразата

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

„Бих казал, че има втори пик на заразата. Заразените и заболелите не са много повече от първия сблъсък с епидемията, което е добре. Тогава пациентите активно идваха при нас с оплаквания, а сега превенцията се базира на по-всеобхватен скрининг.” Това заяви в студиото на „Събуди се” по NOVA началникът на COVID-19 отделението в „Пирогов” доц. Петър Атанасов.

Статистиката от изминалите дни показва, че над 20 милиона са болните в САЩ, по 20 000 новозаразени се регистрират всеки ден в Европа, стотици у нас. Ще издържи ли здравната ни система на втория пик и рекордно високия брой установени COVID-19 случаи и какво е да се срещаш ежедневно с коварната болест?

Според специалиста статистиката остава тревожна. В отделението на „Пирогов” към този момент били настанени над 20 души, а интубирани, за щастие, нямало.

Доц. Атанасов обясни, че и тази година грипът не е подминал страната ни. Такъв вид инфекции обаче били контролируеми, а тази с коронавируса била различна.

„Нашите пациенти в много голям процент биват излекувани от коронавируса. В тази статистика ние бележим успех”, казва доц. Атанасов.

Оставете коментар: