Не бъдете безразлични! Споделете новината:

България има проблем с първа и втора игла, нека после да мислим за трета, добави той

„Зависи от организацията на работа. Конгреси, театрални постановки, спортни събития – когато хората са на едно място, логично е да се влиза със сертификат. Ако не, трябва да се спазват други мерки – отстояние, носене на маски. Тези ограничения няма да важат при сертификат.“

Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Ще имаме много сериозни проблеми като не се ваксинираме. Хората ще почнат да отменят конгресни прояви, културни, спортни събития. Ще повлияе много сериозно на туризма – като имаш 5-6 места с близки цени, ще отидеш там, където е най-безопасно от гледна точка коронавирус, коментира Кунчев.

Засега няма епидемични взривове в училищата, твърди Кунчев. Много е рано да се каже стигнали сме до пик на заболеваемостта, добави той пред bTV.

Всичко е възможно – така доц. Кунчев отговори може ли да има нов локдаун. Това не значи 100 процента на всичко и навсякъде – може първоначално да е по области, по сектори. Ако масово се мине на заболеваемост от 500 на 100 000, това много ще затрудни здравната система, предупреди здравният инспектор. Същевременно той не побърза да говори как има твърде малко официално регистрирани случаи и това изкривява картината. Но и предупреди, че е много опасно да се правят тестове само вкъщи и да няма официална изолация на контактни лица.

Трета доза – бустерна доза

Въпрос на национално решение е дали да има трета или бустерна доза, но засега не е необходимо. Огромният процент хора изграждат защита за поне една година, вероятно и две, а може и повече, но има и хора, които не изграждат такъв имунен отговор. Могат ли да си сложат трета доза и хора извън препоръките на Експертния съвет – би следвало да има тест и да се види какво е нивото на хуморалния имунитет (антитела) и клетъчния имунитет, по думите на националния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев беше категоричен – ако работиш в среда, в която си изложен на по-висок риск от зараза (като лекари), тогава третата доза е препоръчителна. Самият национален здравен инспектор се готви да си направи трета доза, но нямало да си прави изследвания.

Кунчев отново повтори какво е трета доза и какво е бустерна доза. От научна гледна точка има разлика, но и в двата случая те имат една цел – засилването на антителата, така че да не се допусне изобщо заразяване с КОВИД, по думите на националния здравен инспектор.

Всеки, който си направи трета доза, вече ще бъде вписван в Единния информационен портал, каза Кунчев. И предупреди, че никой не знае какво ще стане след година – ако се появи нов щам на коронавируса, новите ваксини, включително за трета доза, ще са модифицирани и това е записано в договорите за доставка с България.

Обикновено починалите ваксинирани са хора във висока възраст, с много заболявания, уточни доц. Кунчев. Има и хора, които тежко са изкарали КОВИД и това пречи да изградят имунен отговор, добави той.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК