Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Хора, които са се ваксинирали срещу COVID-19 могат да се заразят отново и са преносители на зараза. Това заяви пред Радио Варна проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.

По думите й РНК ваксините срещу COVID-19 не предпазват от повторно заразяване с вируса, а помагат боледуването да премине по-леко и гарантират, че човек заразен за първи път или повторно, няма да влезе в болница.

Проф. Петрова посочи още, че за съжаление ваксинираните и след това заразени с коронавирус могат да заразяват хората около тях, затова трябва да продължим да спазваме мерките за безопасност.

Няма връзка между тромбозите и съдовите проблеми след ваксиниране срещу коронавирус, защото честотата на тези заболявания е същата както и при неваксинираните хора, категорична е проф. Петрова. 25 случая в световен мащаб от 30 милиона ваксинирани е много малък процент, за да се направи връзка между ваксинираните и тези проблеми.

„Молбата ми е хората да се ваксинират, а не да рискуват да прекарат Ковид 19 и то в новите му варианти. Никой не е застрахован не само от заразяване, но и от повторно заразяване. С ваксинирането си гарантираме, че боледуването ще протече по-леко и няма да се наложи да се лекуваме в болница.“, каза още проф. Петрова.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК