Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска процесът за отстраняването му да започне незабавно в Сената, предаде Ройтерс.

Изказването му идва, след като председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че няма да предаде процедурата по импийчмънт на Сената, докато не разбере по какъв начин републиканците ще процедират в горната камара.

„Значи след като не получих справедлив процес от демократите в Камарата на представителите – без адвокати, без свидетели, без нищо, сега се опитват да кажат на Сената как да организира своя процес“, изрази възмущението си Тръмп в Туитър.

„Искам незабавно изпитание!“, настоя той.

Демократите в Камарата на представителите в САЩ гласуваха за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, но като изключим одобрителните реакции на медиите, какво постигнаха те? Не успяха да убедят страната в правотата на действията си; поставиха нов, нисък стандарт за президентски импийчмънт; Тръмп ще бъде оправдан в Сената, а демократите може би дори му помогнаха да бъде преизбран догодина. Поздравления за „Съпротивата“, пише в редакционна статия в. „Уолстрийт джърнъл“.

Ентусиазираният от импийчмънта печат ще заклейми републиканците, че ги е страх от Тръмп или че са морални продажници. Само че проблемът не е дали републиканците имат чиста или гузна съвест. Проблемът са слабите аргументи и непочтеният начин, по който демократите подходиха към случая, коментира американският ежедневник.

Процесът в Камарата на представителите бе несправедлив. Демократите в комисията по разузнаването отхвърлиха предложените от Републиканската партия свидетели, в комисията по правните въпроси не позволиха на републиканците да организират свои изслушвания и действаха припряно, за да приключат по-бързо дебатите и гласуването.

По същество демократите се вкопчиха в един безразсъден външнополитически ход на Тръмп и го изопачиха до обвинения в корупция и изнудване. Показателно е, че основанията за импийчмънт не включваха обвинения в конкретни престъпления, а вместо това бяха абстрактни твърдения за „злоупотреба с власт“ и „възпрепятстване на работата на Конгреса“, отбелязва „Уолстрийт джърнъл“.

Само ден след гласуването в Камарата на представителите процедурата по импийчмънт прерасна от безумие във фарс, добавя в друга редакционна статия американското издание.

Председателката на долната камара на Конгреса Нанси Пелоси сега заплашва да задържи предаването на обвиненията в Сената, докато горната камара не приеме условия по процеса, които тя и лявата й фракция смятат за адекватни.

Американската конституцията дава на Камарата на представителите право да гласува импийчмънт, а на Сената – да отсъди по импийчмънта. Пелоси обаче иска да използва обвиненията, които долната камара прокара, за да принуди горната да направи каквото тя иска. Целта, изглежда, е процесът в Сената да се превърне във второ разследване за импийчмънт с надеждата да изскочи нещо ново и републиканците да бъдат принудени да отстранят Тръмп от президентския пост, коментира „Уолстрийт джърнъл“.

Не това обаче са целели бащите основатели, когато са измислили процеса в Сената, който трябва да съди президента въз основа на обвиненията, одобрени от Камарата на представителите, допълва вестникът.

На фона наслучващото се, ден след като Камарата на представителите гласува за импийчмънт на Тръмп, конгресменът демократ Джеф Ван Дрю премина в лагера на републиканците и се срещна с президента в Овалния кабинет. Тръмп заяви, че за него това е голяма чест. Ван Дрю е гласувал против импийчмънта на Тръмп.

С пресичането на линията на фронта Конгресменът от Ню Джърси обаче няма да промени разпределението на силите в Камарата на представителите.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US