Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Британският външен министър Доминик Рааб ще ръководи британското правителство, докато премиерът Борис Джонсън е в интензивно отделение.

Джонсън все още ръководи правителството според министрите му, но Рааб го замести като председателстващ вчерашното заседание на комитета за противодействие на разпространението на Ковид-19.

Британският външен министър Доминик Рааб ще вземе решение дали карантинните мерки във връзка с коронавируса да бъдат променени, заяви днес министърът на британския кабинет Майкъл Гоув, цитиран от Ройтерс. Той изтъкна, че в понеделник обявеното преразглеждане на карантинните мерки няма да бъде отложено заради отсъствието на премиера Джонсън.

На британският премиер Борис Джонсън, който прекара нощта в интензивно отделение, му е бил подаден кислород, но не е поставен на респиратор, каза още Гоув. Самият Гоув се е самоизолирал, след като член на семейството му е показал симптоми на Ковид-19, съобщи Ройтерс, като се позова на информация на репортер на Ай Ти Ви.

Ройтерс отбелязва кой е „стендбай“ лидерът на Великобритания:

През 2019 г. 46-годишният Рааб се изправи срещу Борис Джонсън в надпреварата за лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания. Тогава той критикуваше „блъфирането и самохвалството“ на Джонсън по въпроса за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Рааб бе елиминиран по средата на надпреварата и впоследствие подкрепи Джонсън.

През юли 2019 г., когато премиерът встъпи в длъжност, той бе назначен за външен министър в неговия първи кабинет. Рааб е твърдолинеен евроскептик, който дълго време агитираше за напускане на ЕС.

Син е на роден в Чехия еврейски бежанец, избягал от нацистите през 1938 година. Израства в южния английски регион Бъкингамшир и следва право в Оксфорд, след което работи като адвокат по проектно финансиране, международноправни спорове и антимонополно право.

Преди да влезе в парламента през 2010 г., работи и в британската дипломатическа служба, включително заемайки пост в Хага, където работи за изправянето на военнопрестъпници пред правосъдието. Бил е и съветник на британското правителство по израелско-арабския конфликт и борбата с тероризма.

Има черен колан по карате и за кратко е министър по въпросите на Брекзит в правителството на Тереза Мей, но напуска в знак на протест срещу предложеното от нея споразумение за излизането от ЕС.

Като министър на Брекзит той беше осмиван за изказването му, че не бил осъзнал напълно колко зависима била Великобритания от фериботната връзка Дувър-Кале в търговията си. Този маршрут е една от най-натоварените и най-важни връзки на Обединеното кралство с континентална Европа.

Рааб ще вземе решение за карантинните мерки

Британският външен министър Доминик Рааб, който ще ръководи британското правителство, докато премиерът Борис Джонсън е в интензивно отделение, ще вземе решение дали карантинните мерки във връзка с коронавируса да бъдат променени. Това заяви днес министър Майкъл Гоув, цитиран от Ройтерс.

Гоув изтъкна, че в понеделник обявеното преразглеждане на карантинните мерки няма да бъде отложено заради отсъствието на премиера Джонсън.

Взимането на решение „няма да бъде отложено. Това решение ще бъде взето колективно от членовете на кабинета, а последната дума ще е на външния министър“, изтъкна Гоув.

На британският премиер Борис Джонсън, който прекара нощта в интензивно отделение, след като преди дни даде положителна проба за коронавирус, му е бил подаден кислород, но не е поставен на респиратор, заяви пред радио Би Би Си Гоув, предаде Франс прес.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.