Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Долната камара на Конгреса в САЩ – Камарата на представителите, ще гласува по процедурата за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп днес (18 декември). Очаква се днес дебатът за импийчмънт на Тръмп да продължи не повече от 6 часа, пише БГНЕС.

Дебатът по законопроекта, който включва импийчмънта на Тръмп, ще се проведе днес в Камарата на представителите и ще продължи не повече от шест часа, след решение от вчера вечерта, взето от регулаторния комитет на Камарата след повече от девет часа обсъждане.

Окончателното гласуване за гледането на процедурата в регулаторния комитет на Камарата на представителите завърши без изненади: всички девет демократи от комисията гласуваха „за“, а и четиримата републиканци гласуваха „против“. Припомняме, че демократите държат мнозинството в долната камара на Конгреса.

Тръмп е обвинен по два пункта – злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на законодателите, по т.нар. украинска афера. Очаква се мнозинството в Камарата да приеме и двете обвинения.

По-рано вчера в дълго шест страници гневно писмо до Нанси Пелоси, Тръмп заяви, че разполага с по-малко права от тези, които са имали съдените вещици от Салем. Пелоси отговори лаконично в Twitter, че това е абсурдно.

Същинската процедура за импийчмънт на Тръмп ще започне в Сената. За да осъди Тръмп и да го отстрани от властта, са необходими гласовете на две трети от сенаторите, но в момента републиканците там няма намерение да гласува срещу президента. Тръмп изрази надежда за честен процес в Сената.

В цялата история на САЩ Камарата на представителите само два пъти обявява импийчмънт: на Андрю Джонсън (1868) и Бил Клинтън (1998), като Сенатът оправда и двамата. Тръмп е 45-ият президент на страната и възнамерява да бъде преизбран през 2020 г. за втори четиригодишен мандат.