Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Решаващ ден за Великобритания. Страната гласува на извънредни избори за парламент. От резултата зависи и съдбата на Brexit. Това са третите парламентарни избори за последните четири години.

Дотук се стигна след като премиерът Борис Джонсън не успя да прокара неговата стратегия за Brexit. Сега той се надява да спечели мнозинство, което да му позволи да преодолее безизходицата след референдума от 2016 г.

Последните проучвания дават преднина на Консервативната партия на Джонсън. Не е ясно обаче дали местата, които тя ще получи, ще бъдат достатъчни за финализиране на Brexit.
„Искам само да ви кажа, че не съм дошъл тук да доставям мляко или да се крия в хладилник. Тук съм с послание на надежда за тази страна. Работата ми като лидер на опозицията е да задавам въпроси. Затова питам – къде са тези обещани 40 нови болници? Няколко дни по-късно отново питам и 40-те болници станаха 20. След няколко дни вече станаха 6, а след това – финансиране за разглеждане на възможността за изграждане на шест болници. Т.е. абсолютно нищо”, заяви лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин.

„Нека да станем въглеродно неутрални до 2050 г., нека станем и независими от Джереми Корбин към Коледа. Ние можем да го направим, можем! Нека да осъществим Brexit и да понесем тази невероятна страна заедно напред!”, коментира премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

 

Изборите в цифри

46 милиона: Това е броят на имащите право на глас във Великобритания

650: Толкова са местата в парламента, за които се състезават кандидатите на партиите. За мнозинство са необходими 326 депутати, но всъщност стигат по-малко от това, защото избраниците на северноирландската Шин Фейн не заемат местата си в британския парламент, след като ги спечелят. В досегашното народно събрание 322 депутати бяха достатъчни за мнозинство.

298: Местата, които управляващите от Консервативната партия имат преди изборите на 12 декември. Липсата на мнозинство беше голям проблем за правителствата на Тереза Мей и Борис Джонсън, защото не им позволяваше да прокарват в парламента ключови за програмата им закони.

243: Местата, които заемаха досега депутатите на основната опозиционна формация Лейбъристката партия. Левите не са били на власт вече 10 години. Те се опитват да насочат вниманието на обществото върху теми и проблеми, различни от Брекзит. Лейбъристите критикуват управляващите за работата им в сферата на здравеопазването, образованието и социалното подпомагане. Лейбъристите обещаха, че ако спечелят, ще осигурят високоскоростен интернет за всяко едно домакинство във Великобритания.

96: Броят на годините, откакто Великобритания не е провеждала избори през декември. Изборите на Острова типично се провеждат в края на пролетта, когато денят е по-дълъг и времето е най-добро.

76: Броят на сегашните депутати, които не се кандидатираха за следващ мандат. Политическата атмосфера във Великобритания е токсична. Политици, които са „за“ или „против“ Брекзит получаваха заплахи и бяха обиждани по различни начини. Сред напускащите са много умерени депутати на Консервативната и Лейбъристката партии, които критикуват своите формации за различни негативни прояви и тенденции, от антисемитизъм до необосновано силни критики към депутатите от женски пол.

50: Дните, които остават до Брекзит. Напускането трябваше да е на 31 октомври, дори след отлагането, но беше отложено още веднъж. Датата сега е 31 януари, но никой не може да каже дали излизането от ЕС ще стане факт тогава.

42,8% – Това беше дялът от парите за предизборна кампания, които бяха похарчени от партиите за агитация в интернет по време на предишните избори през 2017. Очаква се сега процентът да е още по-висок.

35: Броят на депутатските места, които държи Шотландската национална партия. Тази формация е твърдо против Брекзит и иска Шотландия да напусне Великобритания и евентуално да се присъедини към Европейския съюз като независима държава.

20: Местата в парламента, които държи проевропейската партия Либерални демократи. Тя иска Брекзит да бъде отменен и Великобритания да остане в ЕС.

19,5 милиона британски лири: Това е максималната сума, която е позволена като разход на всяка партия за предизборна реклама и други разходи по кампанията им, при условие че има кандидати за всичките 650 места в парламента. Пада се по около 30 000 лири на място.

9: Годините, в които на власт е Консервативната партия. През първите 6 от тях управляваше правителството на Дейвид Камерън, три години начело на кабинета беше Тереза Мей, а Борис Джонсън е премиер от юли месец тази година.

3: Броят на по-малките, проевропейски партии, които се обединяваха, за да гласуват тактически в досегашния парламент – Либералните демократи, Зелените и уелската партия Плайд Къмри. Те постигнаха споразумение да не издигат кандидати, които да се борят едни срещу други в десетки избирателни райони, за да повишат шанса проевропейски народни представители да влязат в парламента.

0: Броят на депутатите, които имаше досега в парламента Брекзит партията на шумния поддръжник на излизането от ЕС Найджъл Фарадж. Формацията иска Великобритания да излезе от ЕС без сделка за условията на раздялата. Брекзит партията реши да не издига кандидати в над 300 избирателни района, където се очаква победа на Консерваторите, за да увеличи шансовете им за победа, което би помогнало за реализирането на Брекзит.