Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Днес, 5 декември, отбелязваме за поредна година Световния ден на почвата. Тази година отбелязването на деня в България ще премине под мотото „Да спрем ерозията на почвата, да спасим нашето бъдеще”, съобщиха от Българското почвоведско дружество.

Почвата е ограничен, незаменим и практически невъзобновим природен ресурс. Въпреки огромното й значение за осигуряване на продоволствената сигурност и устойчивостта на земните екосистеми, включително приспособяването към изменението на климата и смекчаването на последиците от него, следствие постоянния ръст на населението и прилагането на неустойчиви управленски практики, деградацията на почвените ресурси расте заплашително в световен мащаб.

Като призна решаващата роля на почвата за постигане на целите на хилядолетието за устойчиво развитие и нулев глад и предвид огромните предизвикателства пред нейното устойчиво управление и опазване, Общото събрание на ООН, с резолюция на 68-та сесия от 20 декември 2013 г. взе решение на 5 декември да бъде отбелязван ежегодно Световен ден на почвата и призова националните правителства, регионални и международни правителствени и неправителствени организации, частният сектор и всички заинтересовани страни да се присъединят към честването на Световния ден на почвата.

За изминалите години Световният ден на почвата се превърна във важен ден от календара на ООН с организирането на събития, посветени на почвата, в над 150 страни по целия свят.

По случай Деня на почвата Селскостопанската академия, Националният музей „Земята и Хората”, Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров” и Българското почвоведско дружество организират различни инициативи в Националния музей „Земята и Хората” в столицата.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.