На 7 януари Българската православна църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител, известен с кръщаването на Иисус Христос в река Йордан. Народът нарича този ден Ивановден – празник с дълбоки религиозни и културни корени.

Св. Йоан Кръстител, наричан още Предтеча, предсказва идването на Христос и подготвя пътя Му чрез своите проповеди. Според Евангелието той се прославя като проповедник в Юдея и Галилея, призовавайки хората към покаяние и духовно пречистване. За да символизира това пречистване, Йоан използва ритуала на кръщаването с вода. Неговият живот завършва трагично, след като е заловен и обезглавен по заповед на цар Ирод Антипа.

Традиции и обичаи на Ивановден
Ивановден наследява обредите на предходния празник – Йордановден. Ритуалното къпане, характерно за двата дни, символизира пречистването и пожеланието за здраве и късмет. В някои райони на България ергените къпят момите, а младите мъже също преминават през ритуално окъпване. В Югозападна България традицията е свързана с къпането на младоженки и малки деца, което обяснява местното название „Женски водици“.

Особено важна е ролята на кума или девера. Те „къпят“ младоженците, които са сключили брак през изминалата година, като символично ги пръскат с вода за здраве. От своя страна младото семейство им поднася вино, месо и кравай – дарове, изразяващи благодарност и признателност. Ритуалът завършва с тържествена вечеря и размяна на подаръци.

Обичаите, свързани с Ивановден, се коренят в стародавни вярвания за очистителната сила на водата. Хората гледат към новата година с надежда за здраве, щастие и берекет, като ритуалите подсилват усещането за духовно обновление. Вярвало се е също, че всяко семейство трябва да има свой Иван – символ на късмет и щастие. Дори предмети са били кръщавани с името, за да донесат благополучие.

Богатата трапеза на Ивановден
На този имен ден поканите са излишни – празникът сам привлича гости. Според поверията, ако на Ивановден никой не дойде в дома, това вещае нещастие. Ето защо трапезата трябва да бъде изобилна. Традиционно се сервират месни ястия като свински ребра, луканка, кървавица, както и баница, кисело зеле и ошав. Вареното жито, присъстващо на повечето български обредни трапези, също е сред задължителните елементи.

На някои места денят отбелязва края на периода с новогодишни маскарадни игри. Кукерите се събират на обща трапеза, а след това празнуват с музика и народни хора.

Имен ден празнуват: Иван, Иво, Йоан, Йоана, Йоанна, Иванка, Ивана, Иванина, Ивон, Калоян, Калояна, Ивиана, Ванина, Ваньо, Ваня, Йово, Йовко, Йовчо, Йовка, Йовелина, Йото, Йонко, Йонка, Жан, Жана, Ивайла, Ивет, Ивета, Ивелин, Ивелина, Ивайло, Жанет, Ина, Инка, Ива, Ивона, Яни, Янислав, Янислава, Янимира, Яне, Яна, Янка, Янко, Яница, Янета, Яниса, Янин, Янина, Янита, Янимир, Яник, Янек, Янико, Яника, Янаки, Яно, Яньо, Янчо.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG Контакти – Имейл: [email protected] За нас / ABOUT US