Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Някои изпълнителни директори, повечето на технологични компании, печелят над 1000 пъти повече от средния служител на компанията в която работят по данни от 2021 г., но Анди Джаси бие всички рекорди.

Изпълнителният директор на Amazon е взел почти 213 милиона долара през 2021 г., което е 6 474 пъти повече от средната заплата на работниците от 32 855 долара. Това става ясно от пълномощното изявление на Amazon, подадено в Комисията по ценни книжа и борси през април, цитирано от Fortune. За сравнение, средното възнаграждение на главния изпълнителен директор в компаниите от Fortune 500, включващ най-големите компании в света, е 205 пъти повече от годишна заплата на типичния работник през 2021 г., пише Money.bg.

Amazon ясно посочва в документацията, че високото заплащане на Джаси се дължи бонуси, свързани с акции и повишението му в главен изпълнителен директор през същата година.

Никоя друга компания от Fortune 500 не се доближава до съотношението на заплащането на главния изпълнителен директор и работниците на Amazon.

Все пак седем компании са осигурили на своите изпълнителни директори заплащане миналата година, на стойност над 2000 пъти по-високо от средната заплата на работниците: Това са Warner Bros. Discovery, Expedia, Gap, ManpowerGroup, McDonald’s, TJX Companies и Yum Brands.

Точно 25 компании от Fortune 500 са платили на своите изпълнителни директори над 1000 пъти повече, отколкото на обикновените служители през 2021 г.

Джаси се откроява от колегите си, които заемат сходни позиции и с това, че е служил на поста за най-кратък период от време на най-високата позиция. Той зае мястото. А Джеф Безос като президент и главен изпълнителен директор на Amazon през юли 2021 г., след като преди това управляваше облачното подразделение на компанията в продължение на 15 години.

Втори по заплащане след Джаси е главният изпълнителен директор на Warner Bros. Discovery Дейвид Заслав. Неговата годишна заплата е 246 573 481 долара и 2 972 пъти по-висока от средната заплата на служителите от 82 964 долара.

Единствената жена главен изпълнителен директор в списъка Соня Сингал има най-ниска заплата през 2021 г., която е малко над 18 милиона долара. Gap плаща на служител, сътрудник по продажбите на непълно работно време, работещ в Канада, най-малко 7348 долара годишно. Така Сингал печели 2485 пъти повече от средния служител.

От 1977 г. заплащането на главния изпълнителен директор се е увеличило с 1322%, докато възнаграждението на служителите се е увеличило само с 18%, според Института за икономическа политика.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК