fbpx

Директорите на училища ще могат да предлагат дистанционно обучение

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Директорите на училища ще могат да предлагат дистанционно обучение. Това обяви днес просветното министерство в нова заповед като разрешението ще се дава от министъра

Директори обаче днес заявиха, че така ведомството им прехвърля своите задължения, с които те не са в състояние да се справят, съобщава БНТ. Министърът на свой ред отговори, че целта е да има максимум присъствено обучение в училищата и затова трябва да се действа локално.

Според новата заповед предложения за дистанционно обучение ще могат да правят директорите на училища в червената или оранжевата зона.

Тези училища трябва да имат увеличаващ се брой отсъстващи деца, нарастващ брой положителни проби или много случаи с грипоподобни симптоми. Решението ще се взима от Педагогическия съвет, ще се съгласува с Обществения съвет и родителите. Препоръката е това обучение да става първо в гимназиален етап, след това в прогимназиален и в краен случай в начален. Продължителността му ще зависи от Регионалните здравни инспекции. Заповедта обаче предизвика реакции.

Училищни директори смятат, че с тази заповед просветното министерство прехвърля върху тях взимането на трудни решения, за които те не са подготвени.

Венелина Николова, директор на 125-о СУ: „Лошото е, че в тази заповед решенията трябва да се взимат взимат от директора на базата на заболеваемостта в училището и на базата на това колко хора имат грипоподобни симптоми или на COVID-19. В училище директорът не е медицинско лице. Тук отново в ръцете на директора се поставят решения, които за съжаление не са от моите компетенции.

В момента в училището няма позитивни ученици, има 15 карантинирани деца, контактни на родителите си. Това много или малко е за преминаване в електронна среда“, пита Венелина Николова.

Венелина Николова, директор на 125-о СУ: „Наистина смятам, че тези решения трябва да ги взимат компетентни органи“

Според министър Вълчев заповедта не отменя отговорността на централно управление на кризата.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: „В момента все още подходът, политиката ни е да има максимум присъствено обучение, това предполага да се действа локално, да не се взема централно решение, ако питате лекарите няма съмнение, че в най-голяма степен епидемичният риск и среда на взаимодействие ще бъде редуцирана, ако ние затворим всичко в това число и училищата, но не искаме, търсим формула“.

Заповедта допълва досегашните механизми, каза още министър Вълчев. И даде пример – понякога праговите стойности на Министерството на здравеопазването не са достигнати, но заради психоза ученици и учители искат да учат електронно. На място ситуацията може да се прецени най-добре.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: „Ние и в момента имаме дадени такива разрешения за три училища като в двете от тях беше по предложение на Педагогическия съвет т.е. ние изпреварихме с прилагането ѝ тази заповед“.

„Това са Първо и Второ средно училище в Търговище и Природоматематическата гимназия в Габрово. Днес не са постъпили заявления от директори за преминаване на дистанционно обучение. В момента 12 на 1000 ученици са под карантина и се обучават в електронна среда, а това са ниски стойности“, каза министърът.

Въпреки че в момента положението се удържа, министърът призна, че в някои области всички училища ще преминат към дистанционно обучение, когато дойдат грипните вируси. Но уточни, че в никакъв случай няма да бъде обявена нулева година, каквито опасения имало от родители.

Оставете коментар: