Не бъдете безразлични! Споделете новината:

„Използването спрямо когото и да било на СРС е било на законово основание и по съответния ред. Вероятно политици са попаднали там случайно.“ Това каза в интервю за bTV Димитър Узунов – бивш представляващ ВСС, по повод изнесените данни, че са подслушвани опозиционни политици, както и служебния премиер Стефан Янев.

Той добави и че вярва на спецсъда, че „не е издавано разрешение за използване на специални разузнавателни средства спрямо служебния премиер и лица от политически формации, споменати в медиите“.Узунов отбеляза и че издаване на разрешение за използване на СРС се прилага при тежки присъди, които предвиждат от 5 години лишаване от свобода. Изисква се и мотивирано искане, както и приложени доказателства, добави Узунов. Той даде пример с подслушвано криминално проявено лице, което може да си говори с някой, който след време става народен представител: „Кой е подслушван тогава“, запита Узунов и определи твърденията за използване на СРС-та спрямо политици като предизборно говорене. Узунов обясни, че всеки съдия може да даде подобно разрешение. По думите му не може да се заличат следите на използвано СРС, а и не всяко такова е доказателство, ако не е минало по законовия ред.

 

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК