Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Джордж Сорос обяви, че ще инвестира 1 милиард долара в проект за университетска мрежа с цел мобилизация срещу „настоящите и бъдещите диктатори“, както и срещу глобалното затопляне, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Оцеляването на отворените общества е заплашено и ние сме изправени пред една още по-голяма криза: промените в климата“, каза американският милиардер филантроп на традиционната вечеря, която дава всяка година в кулоарите на Световния икономически форум в Давос. Сорос нарече проекта „Университетска мрежа за отворено общество“ „най-важния в (своя) живот“.

Всички университета в света могат да участват в инициативата, отбеляза американският милиардер. Той посочи като приоритет „местата, където липсва качествено образование, и пренебрегнатите (общности)“.

Сорос изрази съжаление, че Китай, Съединените щати и Русия са управлявани от „настоящи или бъдещи диктатори“, а „авторитарните лидери се увеличават“.

„Най-голямото и плашещо отстъпление“ е в Индия, където премиерът Нарендра Моди, „създава хиндуистка националистическа държава“, отбеляза той.

Американският милиардер нарече президента Доналд Тръмп „мошеник и краен нарцисист“, който е „прегрял“ икономиката на САЩ.

„Една прегряла икономика не може да бъде опазена дълго време в състояние на кипене“, предупреди той.

Както и миналата година, Сорос отново отправи критики по адрес на китайския президент Си Цзинпин, който според него иска да създаде „нов тип авторитарна система и ново човешко същество, което ще бъде готово да жертва своята самостоятелност, за да си няма неприятности“. Той обвини Си, че „използва слабостите“ на Тръмп.

Джордж Сорос, който тази година навършва 90 години, е роден в Унгария в еврейско семейство, което бяга от нацистките преследвания. Известен със своята спекулативна атака срещу британската лира през 1992 г., той стана мишена на националистите и авторите на конспиративни теории в Европа и Съединените щати, отбелязва Франс прес.