Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Вулгарни откъси от детска книжка възмутиха родители на петокласници от Хасково. Книгата е определяна от критиците в стил етнофентъзи и е в челните места в родната класация за детско произведение на десетилетието.

Става въпрос за книгата на българския писател Николай Теллалов „Да пробудиш драконче“, предава Би Ти Ви.

Тази книжка не е включена в учебната програма. Тя е част от инициативата да бъде насърчено четенето „Разказвачът на приказки“, която влиза и в училищата, където самите автори на книги четат откъси от книгите си, а след това ако децата поискат могат да си ги закупят.

„Това е един чудесен проект за насърчаване на детското четене. Не съм чела тази книга, но случайно попаднах на страница, в което има много вулгарни и нецензурни изрази, които не са нормални за 4. и 5. клас. Нашето ръководство в училището е взело мерки още преди празниците и са уведомени институциите“, каза Живка Банчева, родител.

Банчева подчерта, че книжката е част от инициативата и е подкрепена от Министерството на образованието и Държавна агенция за българите в чужбина.

„Силно се възмутих, когато дъщеря ми беше много въодушевена, когато закупихме книжката. От социалните мрежи разбрахме. Тя беше прочела 15 страници аз ѝ я взех“, каза Десислава.

„10 години не е имало нито един проблем. Във всяко училище гостуват различни автори. Има екип в инициативата за това дали книгите отговарят на изискванията. Ние заставаме зад всеки един автор. За мен има и разнопосочно мнение – колкото родители не харесват книгата, толкова и я харесват“, заяви д-р Константин Иванов, който е инициатор на „Разказвачът на приказки“.

„Тази инициатива беше продължение на „Седмицата на детската книга“. Ние прочетохме всички анотации, които ни представиха и обсъдихме с директорите на училищата. Книгата е подходяща за ученици от по-горните класове. Тя е от топ фентъзи детски романи“, добави началникът на Регионалният инспекторат на образованието в Хасково Веселина Павлитова.

Павлитова каза, че самата тя не е чела книжката.