Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Близо 20 души протестираха пред Народното събрание срещу СЕТА. Протестът им започна в 9.00 ч. и продължи около час. Недоволните граждани носеха трибагреници и плакати, на които пише: “СЕТА е зловредна” и “STOP TTIP!”.

Народните представители от ВМРО Мария Цветкова, Александър Сиди и Искрен Веселинов се срещнаха пред парламента с протестиращи срещу СЕТА, съобщиха от пресцентъра на партията. Депутатите са разговаряли с протестиращите и са ги призовали да бъдат активни, защото българското общество трябва да се събуди, за да не допуска актове, които не защитават националния ни интерес.

“На следващия протест трябва площадът да е пълен, да покажем, че България не иска СЕТА”, е призовал Веселинов протестиращите.

По-рано днес Народното събрание подкрепи ратификацията на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави членки (СЕТА), като “за” гласуваха 110 депутати, 98 бяха против, а 7 се въздържаха. Народният представител от ВМРО и съпредседател на ПГ на Обединените патриоти Искрен Веселинов направи изказване от трибуната по процедурата “отрицателен вот” и призова обществото да бъде по-активно по темата, а депутатите, подкрепили ратификацията на СЕТА, да преосмислят вота си на второ четене, припомнят от ВМРО.

ПГ на “Обединените патриоти” гласува против, тъй като това е наше дълбоко идеологическо убеждение. Този начин на водене на политика, под диктовката на международния капитал на една отречена либерална идеология за нас е грешен, е казал Веселинов, цитиран в съобщението.

Той е категоричен, че така се създава поредната заплаха за България, за българския бизнес, за българските трудови хора в името само на една малка група, наричана често в международен план олигархия.

“Ще продължим да се противопоставяме на този начин на правене на политика и призовавам българите да бъдат по-активни и да се събудят, защото предстои второ четене на този законопроект. Тогава то трябва да бъде преодоляно именно чрез обществена активност, защото последиците за България могат да бъдат изключително неблагоприятни”, е посочил депутатът от ВМРО.

Той е призовавал всички народни представители, натиснали зеленото бутонче в подкрепа на ратификацията, да преосмислят вота си на второ четене.

Със СЕТА, чрез този начин на правене на международна търговия, българският национален интерес не е защитен, смята Искрен Веселинов.

По силата на споразумението се премахват тарифните линии, с които ЕС търгува с Канада. Създава се съвместен комитет на министрите и съвместен комитет за сътрудничество, които наблюдават развитието на стратегическите отношения между страните и правят предложения на всички въпроси от общ интерес.

ЕС допълнително ще отвори пазара си за някои конкурентни канадски продукта по един ограничен и балансиран начин, като успоредно с това е подобрен достъпът до канадския пазар за важни европейски експортни продукти, посочват от ЕК.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК