fbpx

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Парламентът ратифицира Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) между Канада, Европейския съюз) и неговите държави членки, но само на първо четене, което е необичайно за ратификации.

„За“ СЕТА гласуваха депутатите от ГЕРБ и ДПС, докато малкият коалиционне партньор „Обединени патриоти“ бе „против“, както и депутатите от БСП и „Атака“. Народните представители от „Воля“ гласуваха „въздържал се“.

Споразумението е подписано на 30 октомври 2016 г. в Брюксел и вече е ратифицирано от 14 страни – членки на ЕС.

СЕТА предвижда пълно премахване на митата за 99 на сто от тарифните номера до седем години, опростяване на митнически правила и процедури, както и правила за произход, чрез които се улеснява износът в Канада.

В по-голямата си част споразумението вече се прилага временно от 21 септември 2017 г. освен разпоредбите, свързани със защита на инвестициите, уреждането на спорове между инвеститор и държава и разпоредби по отношение на защитата на интелектуалната собственост, заетостта и опазването на околната среда, които попадат под национална компетентност на държавите – членки на ЕС. Те ще влязат в сила след ратификиацирането на споразумението на второ четене.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.