Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Депутатите окончателно приеха бюджета на Държавното обществено осигуряване, предаде БГНЕС.

Консолидираният бюджет на ДОО за приходите, разходите и трасферите е в размер на 12,4 млрд. лв. Рамката на бюджета предвижда разходи за пенсии в размер на 10,57 млрд. лв.

Депутатите приеха предложенията на управляващите за промени в Кодекса за социално осигуряване. Според промените осигурителят е длъжен да съхранява за срок от 50 години считано от 1 януари на отчетния период, следващ отчетният период, за който се отнасят, ведомости за заплати, трудови договори, допълнителни споразумение, заповеди, за назначаване и други.

Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица през 2020 г. ще е 610 лв.

В бюджета на ДОО е заложено минималният месечен размер на осигурителния доход на земеделските стопани и тютюнопроизводители да бъде в размер на 420 лв., и максимален месечен размер за осигурителен доход – 3000 лв.

Майките, които отглеждат дете на възраст между 1 и 2 години ще получават същата сума на обезщетение както досега – 380 лв.

От 1 януари до 30 юни 2020 г. минималният размер на пенсията за стаж и възраст ще бъде 219,43 лв.

Предложението за минимален размер на пенсията за стаж и възраст от 1 юли 2020 г. бе променено между двете четения на документа за бюджет на ДОО. Първоначално то бе в размер на 234, 12 лв., но впоследствие бе променено така, че от първи юли минималната пенсия да бъде в размер на 250 лв.

В зала от БСП поискаха минималната пенсия да бъде от 250 лв. още от 1 януари 2020 г., а от 1 юли да бъде увеличена на 300 лв. Предложенията на социалистите обаче бяха отхвърлени.