Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Учениците трябва да бъдат в класните стаи и ще залягат над уроците в деня след предстоящия в неделя втори тур от местните избори.

Директорите на школата, в които на балотажа ще бъдат поставени урни, масово са решили да не губят още един понеделник и са обявили за учебен 4 ноември. Така родителите ще се лишат от възможността за четири последователни дни почивка с децата си – есенната ваканция от 1 до 3 ноември и деня след вота, a учебният понеделник по всяка вероятност ще спомогне да няма спад в избирателната активност заради отсъствието на семействата.

На първия тур 9 областни града избраха свой кмет и в тях училищата ще имат редовни часове. Сред 18-те, в които тази неделя ще се проведе балотаж, пък са София, Варна, Пловдив, Сливен и Русе.

Според заповед на МОН, училищата на тяхната територия, в които няма изборни секции, ще провеждат нормално своите часове. В школата, в които ще се гласува пък директорите ще решат дали да се учи, или денят след вота да бъде неучебен, но присъствен и за децата да бъде организиран спортен празник, занимания по дейности по интереси, или посещения в музеи.

В София избирателни секции има в 174 от всички 273 училища. Това означава, че в близо 1/3 от тях задължително ще се провеждат учебни занятия, а в останалите ръководството решава.

„Директорите имат правомощието както да обявят деня след изборите за неучебен, но присъствен, така и да променят дневния режим. Те могат да започнат в 9 часа вместо в 7:30 часа и да имат редовни занятия“, обясни пред „Монитор“ шефката на образователния инспекторат в столицата Ваня Кастрева.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.