Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Девет европейски държави обявиха, че ще преговарят заедно с производителите на лекарства, за да договарят по-ниски цени на новите медикаменти.

Здравните министри на Белгия, Люксембург, Холандия, Ирландия, Дания, Португалия, Литва, както Норвегия и Швейцария лансираха в понеделник в Брюксел Международна инициатива за сканиране на хоризонта. Чрез нея ще се събира информация за различни проблеми. Данните от нея ще могат да се използват и за общо договаряне с фармацевтичните компании, за да ограничат цените на излизащите на пазара нови лекарства.

“Пациентите ще имат по-бърз достъп до иновативни, качествени лекарства на достъпни цени “, коментира пред белгийския вестник “Льо Соар” здравният министър Маги Де Блок.

Според вестника обединяването на силите е от основно значение в международната фармацевтична индустрия.

Белгия, Холандия, Люксембург и Австрия са инициатори на сдружаването.

През септември белгийските граждани събраха с текстови съобщения 2 милиона евро за купуването на една доза от най-скъпото лекарство в света. То беше необходимо за лечението на рядко генетично заболяване на дете. Медикаментът беше купен и според родителите то реагира много добре на иновативното лечение.