Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Двама евродепутати са изпратили писмо до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, в което настояват да получат официално извинение от евродепутата от Партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки, предаде БНР.

Поводът за писмото на Карима Дели от групата на Зелените (Европейски свободен алианс) и Исмаил Ертуг от Прогресивния алианс на групата на социалистите и демократите, е негово изказване пред българското издание на Euroactiv, в което подчертава произхода им, съответно алжирски и турски. Двамата са евродепутати съответно от Франция и Германия.

В писмото се настоява Сасоли да обмисли и налагане на допълнително наказание – мъмрене, като се цитира конкретен член от хартата на основните права на ЕС, който е нарушен в случая.

Съпредседателят на групата на Зелените/Европейски свободен алианс Филип Ламбер изрази възмущението си в пленарна зала.

„Смятам, че този тип характеристики са недопустими в тази зала. Всички сме европейски депутати, всички сме от различен произход и затова и дума не може да става да се стигматизират колеги заради това. И ви моля, господин председател, да призовете г-н Джамбазки да спазва реда“, каза той.

Председателят на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия определи изказването на Джамбазки като „напълно неприемливо“. Тя заяви, че в Европейския парламент има норми, които трябва да се спазват и че не може да се допуснат расистки изказвания там, като поиска председателя Давид Сасоли да предприеме необходимите мерки, за да не се повтаря случаят.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.